Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Návrh zákona o konflikte záujmov z dielne Smeru je absurdita

Miroslav Beblavý, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Smer-SD sa podľa Beblavého v návrhu novely ústavného zákona o konflikte záujmov chystá legalizovať úplatky.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Novela zákona o konflikte záujmov z dielne strany Smer-SD je hanba a absurdita. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii podpredseda mimoparlamentnej strany Sieť Miroslav Beblavý v súvislosti s návrhom novely zákona, ktorý poslanci Smeru predložili na rokovanie parlamentu.

"Hanba je to preto, že po tom, čo sa všetky parlamentné strany vrátane Smeru zaviazali ešte pred voľbami v roku 2012, že predložia novelu tohto zákona, ktorý umožní skutočné majetkové priznania a skutočnú kontrolu politikov pre ich prešľapy, a po tom, čo v roku 2013 sa parlamentná komisia všetkých strán pod mojím vedením dohodla na takomto znení, tak Smer nás ďalšie dva roky vodil za nos. Dnes predložil návrh zákona, ktorý nielen že neobsahuje žiadnu z kľúčových zmien, na ktorých sme sa dohodli, ale zároveň vytvára nové, niekedy zásadné, niekedy smiešne až absurdné diery do tohto zákona," priblížil.

"Dve zásadné veci, ktoré sme presadzovali a na ktorých sme sa pôvodne so Smerom dohodli a ktoré sú podľa nás neprekročiteľnou podmienkou zákona je, aby podávané majetkové priznania verejných funkcionárov mali skutočnú výpovednú hodnotu, na rozdiel od dnešného stavu, keď sú na smiech. Chceli sme zároveň, aby Smer-SD alebo akákoľvek vládna strana v budúcnosti už nemohla kryť prešľapy svojich vlastných funkcionárov tým, že zablokuje jeho vyšetrovanie a potrestanie, ako sa to deje dnes," spresnil Beblavý. Ani jedna táto zmena podľa jeho slov v návrhu novely zákona nie je.

Pri vyšetrovaní prešľapov funkcionárov, kde sú dnes podľa neho potrebné tri pätiny hlasov výboru parlamentu pre nezlučiteľnosť funkcií a ďalšie tri pätiny hlasov výboru, aby bol funkcionár odsúdený, vládna strana Smer-SD nenavrhuje žiadnu zmenu. "Novela neobsahuje ani žiadnu alternatívu, aby (parlamentná) väčšina nemohla chrániť svojich papalášov tak, ako to Smer-SD veľmi dôsledne robí dnes," zdôraznil.

Smer-SD sa podľa Beblavého v návrhu novely ústavného zákona o konflikte záujmov chystá legalizovať úplatky. Poslanci Národnej rady SR podľa návrhu Smeru budú môcť prijímať dary, ak ich počas výkonu funkcie budú používať na verejné účely. "To je v praxi legalizácia úplatkov pre papalášov. Doteraz bola možnosť prijímania darov pre verejných funkcionárov zakázaná," upozornil.

Majetkové priznania podľa jeho slov tak podľa návrhu novely zostanú rovnako vágne ako doposiaľ. Návrh zákona nerozširuje obsah toho, čo má funkcionár priznať. Verejnosť sa tak ani po zmene zákona nedozvie, odkiaľ sa berú zázračné príjmy ministrov Jána Počiatka či Roberta Kaliňáka. Nový zákon bude ešte netransparentnejší ako súčasný, pretože nebude možné žiadať ani zverejnenie, aké konkrétne nehnuteľnosti funkcionár vlastní.