Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Opozícia by mala do orgánov VšZP a ÚDZS nominovať nestraníkov

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený) počas 4. schôdze NR SR v Bratislave 17. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Nezaradený poslanec NR SR sa už listom a s návrhom obrátil na opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Práve tie si posty rozdelili.

Bratislava 31. mája (TASR) - Opozícia by mala do orgánov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nominovať nestraníkov. Myslí si to nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý sa už listom a s návrhom obrátil na opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Práve tie si posty rozdelili.

Opozícia by mala podľa Beblavého otvoreným výberom poslať do uvedených orgánov tých najlepších odborne zdatných ľudí. "Navrhujem OĽaNO a SaS, aby sme v rámci opozície spoločne vytvorili výberovú komisiu, ktorá takýto otvorený výber vykoná. Zároveň, aby nevzniklo podozrenie z presadzovania osobných záujmov, chcem vyhlásiť, že sa vzdávam akejkoľvek ambície zastupovať opozíciu v týchto orgánoch," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý.

Opozičné strany by podľa neho nemali robiť zákulisnú politiku ako staré strany. "Rozparcelovanie týchto miest podľa straníckeho kľúča na základe dohody SaS a OĽaNO s ministrom Tomášom Druckerom a zákulisný výber zástupcov jednotlivými stranami je zlým signálom pre verejnosť o tom, či by sa opozícia pri moci chovala inak ako táto vláda," povedal Beblavý.

Poukázal na dôležitosť pozícií vo VšZP a ÚDZS. Podľa Beblavého môže člen Dozornej rady VšZP nahliadať do všetkých dokladov a záznamov týkajúcich sa činnosti spoločnosti, ako aj kontrolovať, či účtovné záznamy sú riadne vedené v súlade so skutočnosťou a či sa podnikateľská činnosť spoločnosti uskutočňuje v súlade s právnymi predpismi, stanovami a pokynmi valného zhromaždenia.

V prípade ÚDZS je člen dozornej rady oprávnený zisťovať stav a spôsob hospodárenia úradu, najmä nazerať do dokladov a záznamov týkajúcich sa hospodárenia úradu a požadovať potrebné vysvetlenia od zamestnancov úradu a od členov správnej rady. "Zároveň ide o dobre platené funkcie – viac ako 1000 eur mesačne v oboch prípadoch," doplnil nezaradený poslanec.

SaS a OĽaNO-NOVA sa dohodli v pondelok (30.5.) na prerozdelení kontrolných postov vo VšZP a v ÚDZS, ktoré majú pripadnúť opozícii. "Tieto dve pozície boli ponúknuté mne ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). SaS teda obsadí miesto v Dozornej rade ÚDZS a OĽaNO-NOVA v Dozornej rade VšZP," povedal predseda SaS Richard Sulík s tým, že konkrétnych kandidátov predstavia neskôr.