Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Nemožno kontrolovať vládu a byť riaditeľ štátnej nemocnice

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa opozičného poslanca by sa mali poslanci J. Valocký a J. Ježík (obaja Smer-SD) vzdať svojho riaditeľského miesta v štátnych nemocniciach alebo svojho miesta vo výbore pre zdravotníctvo.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený) vyzval predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby požiadal poslancov Jozefa Valockého a Jozefa Ježíka (obaja Smer-SD), aby sa vzdali svojho riaditeľského miesta v štátnych nemocniciach alebo svojho miesta vo výbore pre zdravotníctvo. Podľa Beblavého totiž nie je možné, aby vládu a ministrov zodpovedných za zdravotníctvo kontrolovali poslanci, ktorí sú zároveň priamymi podriadenými ministrov.

"Ide o priame popretie princípov deľby moci a oslabuje aj tak nedostatočnú parlamentnú kontrolu vlády. Použiť pre túto situáciu spojenie "konflikt záujmov" je veľmi chabé a nevystihuje to situáciu, ktorá dokonca ani v histórii slovenského parlamentarizmu nemá obdobu," uviedol Beblavý.

Jeho výzva je reakciou na piatkový (12. 12.) mimoriadny zdravotnícky výbor, na ktorom sa hovorilo o stravovaní v nemocniciach v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade. Valocký (riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre) a Ježík (riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku) sa podľa Beblavého na výbore zastávali poslanca Smeru-SD a dnes už exriaditeľa nemocnice v Banskej Bystrici Vladimíra Baláža, ktorý mal zmluvu o stravovaní na výbore obhajovať.

Pellegriniho hovorca Pavel Chovanec uviedol, že k tejto téme sa vyjadria neskôr. "Momentálne je predseda NR SR na zahraničnej pracovnej ceste," dodal.