Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Rezort školstva firme Xepap pre dodatok k učebniciam platil

Miroslav Beblavý na snímke. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa poslanca to dokazujú faktúry zverejnené na stránke ministerstva.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) nehovoril podľa podpredsedu strany Sieť, Miroslava Beblavého pravdu, keď tvrdil, že pre dodatok k zmluve na distribúciu učebníc s firmou Xepap nikdy neboli vyplatené peniaze. Opak majú podľa Beblavého dokazovať faktúry zverejnené na stránke ministerstva.

"Podľa týchto údajov firme Xepap bolo od 1. januára 2014 zaplatených 30 faktúr v celkovej hodnote 484.867,4 eura za prvých 10 mesiacov tohto roka," uvádza Beblavý s tým, že ich predmetom je distribúcia učebníc. "Keďže pôvodná zmluva mala platnosť do 31.12. 2013, musí ísť o faktúry podľa uvedeného dodatku," zdôraznil Beblavý.

"Minister Peter Pellegrini neklamal, keď povedal, že za skladovanie učebníc, čo bolo hlavným predmetom dodatku, podpísaným exministrom Čaplovičom, sme nezaplatili ani euro," reagovala pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako vysvetlila, dodatok k zmluve zároveň predĺžil pôvodnú zmluvu, ktorú uzavrel s firmou Xepap ešte bývalý minister školstva Eugen Jurzyca, (SDKÚ-DS) o ďalšie tri roky vo veci distribúcie učebníc. "Distribúcia učebníc teda naďalej prebieha v súlade s pôvodnou zmluvou z roku 2011 za ceny, ktoré vytendroval pán Jurzyca," ozrejmila hovorkyňa.

Súťaž na učebnice bola v roku 2011

Na porušenie zákona v súvislosti s distribúciou učebníc upozornil Beblavý koncom októbra. V roku 2011 uskutočnil vtedajší minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) súťaž na distribúciu učebníc, v ktorej vyhrala firma Xepap. Tá dostala zmluvu na dva roky s možnosťou predĺženia. Jeho nástupca, Dušan Čaplovič (Smer-SD) mal v decembri 2013, predĺžiť zmluvu s firmou o tri roky bez ďalšej súťaže priamym zadaním. Beblavý spolu s Luciou Žitňanskou (Most-Híd) dali vec prešetriť Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý podľa Beblavého po prešetrení vyriekol, že Čaplovičove "rozhodnutie bolo v rozpore so zákonom" a že išlo o "zásadné porušenie zákona".

Ministerstvo školstva vtedy vo svojom stanovisku priznalo, že si uvedomuje porušenie zákona vo verejnom obstarávaní z roku 2010 aj pri priamom rokovacom konaní z roku 2013. Po nástupe ministra Petra Pellegriniho bol odvolaný riaditeľ Odboru pre verejné obstarávanie Richard Urbanovič (k 1. 10. 2014).