Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Beblavý zo Siete navrhuje garantované škôlky

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Právnu garanciu má priniesť zákon o zabezpečení predškolskej starostlivosti.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Sieť chce rodičom garantovať miesto pre ich dieťa v materskej škole. Právnu garanciu má priniesť zákon o zabezpečení predškolskej starostlivosti, ktorý na októbrovú schôdzu predkladá Miroslav Beblavý.

"Je to zákon, ktorý by hovoril, že ak rodič do 31. marca oznámi, že od 1. septembra potrebuje pre svoje dieťa škôlku, tak obec bude mať povinnosť zabezpečiť mu miesto v škôlke," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý.

Aby to bolo reálne, obce by to mali zabezpečovať podľa neho prostredníctvom verejných aj súkromných a cirkevných škôlok, s ktorými sa na tom dohodne. "A taktisto umožňujeme, aby vznikali takzvané detské skupiny, teda škôlky s menej prísnymi predpismi," doplnil Beblavý. Sieť nepredpokladá výstavbu veľkých budov v každej obci. "Nechávame na starostov, aby naplnili garanciu spôsobom, ktorý je pre nich najpraktickejší," doplnil.

Garancia by mala nabiehať postupne. Od septembra 2015 by platila pre päťročné deti, od septembra 2016 pre štvorročné a od septembra 2017 pre trojročné. "O tri roky by každý rodič dieťaťa v predškolskom veku mal garantovanú škôlku," vysvetlil Beblavý.

Predpokladané finančné náklady navrhuje Sieť riešiť zvýšením podielu dane z príjmu fyzických osôb späť na hodnotu 70,3 percenta, ktorú mali do roku 2011. Kapitálové náklady by podľa Beblavého mohli byť pokryté aj zo štrukturálnych fondov, a tiež z fondu, ktorý ohlásil premiér Robert Fico na Sneme Smeru-SD v júni.

Nezaradený poslanec pripomenul, že dnes má rodič právo zostať s dieťaťom doma, ako aj dať ho do škôlky. Pokiaľ zostane doma, mladá rodina zvyčajne žije iba z jedného platu a neraz sa tak dostáva do existenčných problémov. "Je právo každého rodiča zostať s dieťaťom doma, ak chce, ako aj dať ho do škôlky. Toto druhé právo nie je naplnené, štát ho negarantuje," upozornil Beblavý s tým, že návrh Siete to má napraviť.