Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Vyjadrenia zamestnancov rezortu diplomacie ma neuspokojili

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený) počas 4. schôdze NR SR v Bratislave 17. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister Miroslav Lajčák považuje dnešné stretnutie za korektné.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Dnešný poslanecký prieskum, ktorý nebol zatiaľ ukončený, iba prerušený, vo veľkej miere prebehol vo vecnej atmosfére, čo chcem oceniť. Vyhlásil to člen Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Prieskum sa uskutočnil na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.



Avšak vyjadrenia popredných štátnych zamestnancov ministerstva ho vo veľkej miere neuspokojili, pôsobili na neho defenzívne. Beblavý zároveň podotkol, že keby aktívne nezasiahol minister Miroslav Lajčák, zo stretnutia by pravdepodobne odišiel predčasne a bez viery, že je možné sa akýmkoľvek spôsobom k pravde dopátrať.

"Poslanci požiadali ministra, aby im boli poskytnuté určité informácie a aby im bolo umožnené komunikovať s pracovníkmi ministerstva, pričom uviedli aj konkrétne mená," povedal Beblavý. Spresnil, že na stretnutí padlo asi šesť - sedem mien. Meno externej poradkyne Zuzany Ťapákovej medzi nimi nie je, keďže podľa poslancov sa jej úloha podrobne rozobrala ešte na zasadnutí predchádzajúceho výboru. Medzi menami je však Hlávkovej nadriadená Slavomíra Mašurová.



Ak by dostali požadované dokumenty ihneď a bolo by možné aj hovoriť s pracovníkmi, Beblavý verí, že by poslanci vedeli kauzu predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie definitívne uzatvoriť. Ministerstvo podľa Beblavého prisľúbilo, že požadované dokumenty dostanú minimálne k nahliadnutiu.

"Najdôležitejší dokument je tzv. referátnik, interný dokument ministerstva, ktorý hovorí o tom, ako bol robený prieskum trhu, kto bol oslovený, aké boli ponuky ostatných agentúr, prečo bola vybraná agentúra Evka a kto o tom rozhodoval. Takisto sme žiadali dokument o tom, ako bola pripravovaná a ohodnotená cena zákazky vopred," uviedol Beblavý.

Ministerstvo malo taktiež na stretnutí potvrdiť, že Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR sa zatiaľ nezaviazal ku kontrole na rezorte diplomacie napriek tomu, že mu ministerstvo, ako uviedlo, už odoslalo list v tejto záležitosti. "Preto považujem za relevantný návrh výboru, ktorý je v tejto chvíli už v pléne parlamentu, aby Národná rada zaviazala NKÚ túto kontrolu vykonať, lebo je to jediný orgán na Slovensku, ktorý ho môže zaviazať, ostatní ho môžu len prosiť," konštatoval Beblavý.

V dôsledku požiadavky hovoriť s konkrétnymi zamestnancami podľa Beblavého vznikla zvláštna, ale vášnivá diskusia. "Najprv právni experti ministerstva argumentovali, že je to v rozpore s ustanovením zákona o štátnej službe, keďže ten prikazuje mlčanlivosť v situáciách, keď poskytnuté informácie môžu byť proti záujmu služobného úradu, na čo ja som sa spýtal, či je teda obava, že informácie, ktoré by nám mohli poskytnúť sú proti záujmom služobného úradu. Musím však pozitívne povedať, že vstúpil do toho pán minister a povedal, že on ten záujem má, aby sme tú možnosť mali, ale musí ju právne preskúmať a že sa k nej ešte vyjadria. Takže, táto otázka nebola dnes uzavretá," zdôraznil Beblavý, pričom ako povedal, dnes ešte nie je možné vyvodiť zo stretnutia závery.

Znepokojilo ho, že kým opoziční poslanci sa k ministrovi Lajčákovi správali "otvorene, zdvorilo a vecne", tak ostatní zúčastnení sa na adresu bývalej zamestnankyne Zuzany Hlávkovej nevyjadrovali v tomto duchu. "Považujem to nielen za neslušné, ale aj za neprimerané," povedal.

Taktiež ho znepokojilo, že vyšší štátni zamestnanci ministerstva na úrovni vedúceho služobného úradu alebo generálnych riaditeľov sekcií podľa neho opakovane v niektorých citlivejších veciach hľadali skôr spôsob, ako neodpovedať na otázky, pričom až na pokyn ministra sa vrátila diskusia k podstate veci.

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) si myslí, že ministerstvo zareagovalo na požiadavku výboru promptne. "Vidím to ako začiatok toho, že všetko, čo má byť transparentné, transparentné aj bude a že táto kauza po vykonaní všetkých uvedených krokov prestane byť kauzou," vyhlásil Šebej. Podľa neho stretnutie vnieslo do kauzy viac svetla a cíti sa byť informovanejší. Predseda výboru však na rozdiel od Beblavého nemal pocit, že by zamestnanci chceli niečo utajiť.

Minister Miroslav Lajčák považuje dnešné stretnutie za korektné. "Pripravili a odovzdali sme poslancom dokumenty, o ktoré prejavili pred príchodom na ministerstvo záujem. Počas rozhovoru s nimi vyplynul záujem o ďalšie dokumenty interného charakteru, takže im ich, samozrejme, pripravíme a doručíme," potvrdil minister.

Poslancov ubezpečil, že je v záujme ministerstva, aby sa všetky pochybnosti rozplynuli, pričom postupujú prísne v medziach zákona. Zároveň upozornil poslancov, že podľa jeho presvedčenia najlepším dôkazom o hospodárnosti rezortu je fakt, že rozpočet pre predsedníctvo, ktorý bol stanovený na 70 miliónov eur, z neho vyčerpá 59 miliónov. Podľa jeho ďalších slov počas stretnutia nepadlo slovo korupcia a venovalo sa iba podujatiu, na ktorom sa predstavilo logo slovenského predsedníctva. Považuje to za dôkaz toho, že ostatné pochybnosti v kauze sa už rozplynuli.

V priebehu niekoľkých dní by sa malo uskutočniť stretnutie predstaviteľov ministerstva zahraničných vecí so zástupcami Transparency International Slovakia.