Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Beblavý: Vyzývam Gála na predloženie hmotnej zodpovednosti politikov

Miroslav Beblavý, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Zákon o hmotnej zodpovednosti politikov už v tomto volebnom období v parlamente bol.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený) vyzýva ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby do mesiaca predložil na verejné pripomienkovanie návrh zákona o hmotnej zodpovednosti politikov. Ak to neurobí, Beblavý takúto úpravu predloží sám. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že prípravu zákona sľúbila vo svojom programe aj súčasná vláda.

Opozičný poslanec pripomenul, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) minulý týždeň oznámil udelenie dvoch státisícových pokút, a to Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) za pochybenie jeho bývalého predsedu Mariana Kotlebu (ĽSNS) a ministerstvu školstva za kroky niekdajšieho šéfa Juraja Draxlera (vtedy nominant Smeru-SD). "Verejným činiteľom, ktorí vedome podpíšu nevýhodnú zmluvu a urobia nevýhodné a nezákonné rozhodnutie, sa nič nestane. Nemusia niesť hmotnú zodpovednosť," povedal Beblavý.

Zároveň pripomenul, že po hmotnej zodpovednosti politikov volala aj petícia organizovaná jeho niekdajšou materskou stranou #Sieť. Podpísalo ju viac ako 100.000 ľudí, musel sa ňou teda zaoberať parlament. Poslanci ju ešte 22. júna 2016 vzali na vedomie. "Koalícia sľúbila, že tento zákon presadí. V roku 2017 bolo aj v pláne úloh tento zákon predložiť, exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ho mala predložiť v auguste 2017, ale nestalo sa," rekapituloval Beblavý s tým, že ak by zákon platil, peniaze by bolo možné od Kotlebu a Draxlera vymáhať.

Beblavý ozrejmil, že vymáhanie spôsobenej škody od politika by nasledovalo až po tom, ako by o jeho pochybení rozhodol príslušný orgán. Návrh na zosobnenie by mal podávať generálny prokurátor po verdikte ÚVO, Najvyššieho kontrolného úradu či súdu, že došlo k poškodeniu štátu.

Zákon o hmotnej zodpovednosti politikov už v tomto volebnom období v parlamente bol. Predložilo ho tam opozičné hnutie OĽaNO, plénum ho však v októbri 2016 nepodporilo. Mesiac predtým neuspel s podobným návrhom ani Beblavý.

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová v reakcii pre TASR uviedla, že predmetný zákon pripravovala ešte Lucia Žitňanská. "Súčasný minister spravodlivosti o návrhu zákona rokoval s koaličnými partnermi, aktuálne sa čaká na koaličnú dohodu," dodala.