Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

BEBLAVÝ: Peniaze zo zdravotníckych eurofondov dostali aj ziskové firmy

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa opozičného poslanca pridelilo ministerstvo zdravotníctva na rekonštrukciu ambulancií fondy podnikateľským subjektom patriacim finančnej skupine Penta či českému miliardárovi Tomášovi Chrenekovi.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva pridelilo v roku 2015 eurofondy určené na rekonštrukciu ambulancií aj ziskovým podnikateľským subjektom patriacim finančnej skupine Penta či českému miliardárovi Tomášovi Chrenekovi. Vyhlásil to dnes podpredseda mimoparlamentnej strany #Sieť Miroslav Beblavý s tým, že tieto subjekty fondy vôbec nepotrebovali, keďže už v súčasnosti poskytujú vybranej skupine pacientov najluxusnejšie prostredie na Slovensku a zároveň majú ročný zisk vyšší, ako sú samotné získané eurofondy.

"Tieto subjekty okrem verejného zdravotného poistenia, z ktorého dostávajú rovnaké peniaze ako tí, čo si musia platiť svoju rekonštrukcie sami, si účtujú od pacientov ďalšie poplatky. Viaceré z týchto subjektov sú pritom členmi veľkých podnikateľských skupín, ktoré majú ročný zisk ešte v rádovo vyššom rozsahu," povedal Beblavý.

Podľa jeho slov v roku 2015 súčasný minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) vypísal výzvu na rekonštrukciu ambulancií a polikliník a následne v septembri podpísal zmluvy. Do výzvy sa prihlásilo 19 žiadateľov, z nich dotáciu získalo osem. "Z toho siedmi boli opäť podnikateľské subjekty orientované na zisk, ktoré tak zo 6.785.657,78 eura získali 6.042.081,38 eura. Ich ročný zisk je viac ako sedem miliónov eur. Eurofondy im preplácajú 95 percent investícií bez akéhokoľvek záväzku tvorby pracovných miest či inej protihodnoty. Naopak, eurofondy na opravu nezískali verejné fakultné nemocnice v Trnave a Košiciach či mesto Krompachy," menoval Beblavý.

Zároveň tvrdí, že Penta, naopak, získala až dve dotácie na firmy Wesper v Prešove a Medicínske centrum Nitra, ktoré patria do siete polikliník ProCare. "Čislák tak zaplatí Pente nové CT v Prešove a magnetickú rezonanciu v Nitre, čo naozaj nepatrí do štandardného vybavenia každej ambulancie. Zároveň, ak sa chcete objednať napríklad do nitrianskej polikliniky, musíte si v spoločnosti MyCare vlastnenej Pentou zaplatiť paušál. Takže minister Čislák najprv zakázal poplatky za objednávanie na určitý čas, a potom dal viac ako jeden milión eur firme, ktorá ich vyžaduje," konštatoval Beblavý.

Podľa opozičného poslanca okrem Penty získal podporu aj český miliardár Tomáš Chrenek (Agel), ktorý vlastní súkromnú nemocnicu Šaca v Košiciach, a Unipharma, druhý najväčší distribútor liečiv na Slovensku, ktorý ovláda medicínske centrum v Prievidzi. "Eurofondy tak síce nikto neukradol v kufríku, ale dopad je úplne rovnaký. Investície, ktoré by tieto ziskové subjekty mohli urobiť sami, zaplatí z 95 percent štátny rozpočet. Z ekonomického hľadiska je to čistá dotácia zisku. To, čo firma ušetrí, si môžu vyplatiť jej majitelia. V skutočnosti tak neplatíme techniku, ale vyššie zisky finančných skupín," povedal podpredseda #Siete.

Beblavý zdôraznil, že podľa európskej legislatívy má štát aj pri výkonoch vo verejnom záujme pomáhať len firmám, ktoré sú stratové alebo majú len neprimerane malý zisk. "To, že je to v mnohých prípadoch pravdepodobne aj v rozpore s európskou legislatívou o štátnej pomoci, je už len čerešnička na šľahačke, ktorá môže znamenať, že to nakoniec všetko zaplatíme sami," uzavrel Beblavý.