Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

BELINSKÝ z KDH: Štát by mal odkúpiť pohľadávky dodávateľov Váhostavu

Na archívnej snímke Peter Belinský (KDH). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ombudsman pre živnostníkov a malých podnikateľov P.Belinský (KDH) dnes v Žiline vyzval premiéra R. Fica (Smer-SD), aby sa stretol so zástupcami živnostníkov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav.

Žilina 1. apríla (TASR) - Ombudsman pre živnostníkov a malých podnikateľov Peter Belinský (KDH) dnes v Žiline vyzval predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby sa stretol so zástupcami 1240 malých živnostníkov, ktorí pracovali pre spoločnosť Váhostav, a vypočul si ich návrhy na riešenie situácie.

„Chceme, aby štát odkúpil všetky pohľadávky a preplatil výkony, ktoré malí živnostníci a dodávatelia pre Váhostav urobili. A chceme, aby potom o tieto prostriedky zaplatil Váhostavu menej. Hovoríme tomu klasicky trojzápočet. Ak to všetko preskúmame, na rozpočet by mal byť dosah nula. Budú len administratívne náklady. A preto chcem, aby sme sa s premiérom Ficom stretli a tento plán s ním osobne prebrali,“ povedal ombudsman pre živnostníkov a malých podnikateľov.

Za najzávažnejší dôvod, pre ktorý by sa mal premiér so živnostníkmi stretnúť, považuje Belinský skutočnosť, že 1240 zamestnávateľov má ďalších zamestnancov. „To sú tisícky pracovných miest ohrozené tým, že nemajú zaplatené faktúry za prácu, ktorú reálne urobili. Oni sú naozaj v zúfalej situácii. Po druhé, premiér na tlačovej konferencii priznal, že tak, ako bol nastavený zákon o reštrukturalizácii, poškodzuje všetkých týchto drobných a malých podnikateľov. To znamená, že prvý pilier moci, ktorý v štáte máme, zákonodarný, zlyhal. Po tretie, sám vyzval Generálnu prokuratúru, aby prešetrila a konala v reštrukturalizačnom pláne. To znamená, že aj súdna moc v tomto smere asi pochybila, keď ju sám ide kontrolovať,“ uviedol Belinský.

Koordinátor veriteľov na Váhostavu Milan Blaho doplnil, že do reštrukturalizácie sa prihlásilo 700 veriteľov, pričom momentálne komunikujú približne s 300 veriteľmi. „Pokiaľ prácu odvediete a odvediete ju dobre a dostanete za to len 15 %, tak to je slabé. Pretože v tejto reštrukturalizácii neprichádzame o tú časť, ktorá by mala tvoriť naše výplaty. Ale máme v tých dielach zabudované aj vlastné investičné prostriedky a niektorí už aj bankové. To, čo bolo zainvestované v podobe materiálu, už vyplatených miezd a odvodov,“ zdôraznil Blaho.

S reštrukturalizáciou Váhostavu nesúhlasí ani Martina Jozefčiaková zo žilinskej spoločnosti Kovimport, ktorá predala Váhostavu hutný materiál zhruba za 16.000 eur. „Bankám vyplatia plné sumy a nám dajú zo všetkého len 15 %. Štátu sme odviedli DPH 20 % a nikoho nezaujíma, či my na to máme, alebo nemáme. Nie je to jediná reštrukturalizácia, ktorou sme prešli, preto sme tu. Aby sa štát nejako prejavil. Lebo to je štátom podporované okrádanie poctivých podnikateľov, ktorí si na to zobrali úvery, trpia rodiny, možno prišli o zamestnancov, nevyplatili zamestnancov,“ dodala Jozefčiaková.