Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Beluský: Šéf NBÚ má právomoc aj povinnosť manažovať personálne zdroje

Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Beluský. Foto: TASR - Jakub Kotian

Náš kontrolný výbor sa v minulosti zaoberal dvomi sťažnosťami bývalých príslušníkov NBÚ a žiadne porušenie zo strany riaditeľa neboli zistené, skonštatoval Beluský.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) má právomoc, dokonca aj povinnosť manažovať personálne zdroje. Uviedol to predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS. Za nehorázne preto považuje obvinenie šéfa NBÚ Romana Konečného v súvislosti s údajným účelovým zbavovaním sa zamestnancov a nepohodlných príslušníkov úradu.

"Každý vyhodený zamestnanec akéhokoľvek úradu alebo inej organizácie má možnosť odvolať sa na príslušný súd alebo v prípade NBÚ dokonca na náš kontrolný výbor. Náš kontrolný výbor sa v minulosti zaoberal dvomi sťažnosťami bývalých príslušníkov NBÚ a žiadne porušenie zo strany riaditeľa neboli zistené," skonštatoval.

Beluský sa s Konečným v súvislosti s jeho obvinením telefonicky spojil. "Je plne k dispozícii, o svojom obvinení sa dozvedel iba z médií a sám sa skontaktoval s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA)," dodal. Poslanec avizuje, že vec bude podrobne sledovať.

NAKA v rámci štvrtkovej akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra K., bývalého príslušníka SIS Vladimíra P., príslušníka SIS Michala A., bývalého príslušníka NAKA Jána K. a bývalého príslušníka SIS Martina C. Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.