Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Bendíková: Najväčším problémom obťažovania je jeho tolerancia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bendíková považuje za pozitívne, že koncept súhlasu sa dostal do kurikulárnej reformy, vďaka čomu sa budú deti a mládež učiť zručnosti súhlasu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. marca (TASR) - Najväčším problémom násilia a obťažovania je jeho vysoká tolerancia. Uviedla to Zuzana Bendíková z organizácie InTYMYta na spoločnej piatkovej tlačovej besede ľudskoprávnych organizácií pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Vidí potrebu zhodnúť sa na tom, že násilné a obťažujúce správanie nie je akceptovateľné.

Bendíková považuje za pozitívne, že koncept súhlasu sa dostal do kurikulárnej reformy, vďaka čomu sa budú deti a mládež učiť zručnosti súhlasu. "Je dôležité, aby sme podporili učiteľov a učiteľky, aby toto dokázali učiť a dokázali vyhodnocovať a pracovať s tými situáciami, pretože vieme, že na školách sa deje šikana a ponižovanie," priblížila. Zo zákonného hľadiska vidí potrebu v redefinícii znásilnenia, ktorá by bola postavená na koncepte súhlasu.

Pri probléme sexualizovaného násilia je podľa Natálie Šmídovej z Amnesty International potrebné prijať množstvo opatrení ako napríklad vzdelávanie policajtov, prokurátorov alebo ľudí, ktorí sú v kontakte s preživšími sexualizovaného násilia. Za dôležité považuje aj kvalitné vzdelávanie o vzťahoch a sexualite, ale aj vytváranie bezpečného priestoru pre preživšie sexualizovaného násilia. Dodala, že týmto opatreniam by mali aj politici venovať pozornosť.

Ida Želinská z organizácie Neon poukázala na nenávistnú rétoriku voči ženám, ktorá podľa nej nie je iba slovenským "fenoménom". Terčom útokov bývajú aj ochrankyne ľudských práv. "Je to veľmi spojené s tým, aká je politická situácia, pretože ochrankyne ľudských práv jednoducho stoja proti nastavenému systému," vysvetlila s tým, že politici by mali zmeniť svoju rétoriku voči ženám. Tiež prízvukovala, že do právnej úpravy je potrebné zakomponovať definíciu súhlasu.

Organizácie tiež zdôraznili, že problému sexuálneho násilia a obťažovania čelia aj rómske, transrodové a queer ženy.