Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Riaditeľ SHMÚ: Hlavnou témou septembrovej konferencie je sucho

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hlavným cieľom konferencie je podporovať vzájomnú výmenu názorov v meteorologických, klimatologických a príbuzných komunitách.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Ústrednou témou septembrovej medzinárodnej Konferencie Európskej meteorologickej spoločnosti (EMS) 2023 je Európa a sucho. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martin Benko s tým, že tohtoročná téma bola zvolená so zreteľom na stále sa zhoršujúcu situáciu.

"Od roku 2012 sa v každom roku aspoň v jednom našom regióne vyskytlo extrémne sucho. Pozorujeme častejšie prívalové zrážky ako sezónne alebo dlhotrvajúce," poznamenal. Vysvetlil, že prívalové zrážky spadnú za krátky čas, rýchlo odtečú a nepreniknú do pôdy.

Dôležitou zmenou je podľa neho aj posun sucha z chladnejšej časti roku do teplého obdobia, čo má priamy vplyv na rastliny. Upozornil, že pre klimatickú zmenu tiež máme teplejšie zimy s menším množstvom snehu. Voda na jar podľa jeho slov rýchlejšie odteká z nášho územia a nestíha sa vsiaknuť do pôdy a dopĺňať zásoby podzemnej vody.

Konferenciu EMS pripravili od pondelka (4. 9.) do piatka (8. 9.). Hlavným cieľom konferencie je podporovať vzájomnú výmenu názorov v meteorologických, klimatologických a príbuzných komunitách. Zameriavajú sa na strategické otázky súvisiace s budúcnosťou meteorológie v Európe, a tiež aktuálnymi témami stavu klímy Zeme.