Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci vidia za referendom nerozvážnosť Camerona

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je to studená sprcha pre Európsku úniu, konštatoval europoslanec Branislav Škripek.

Brusel/Bratislava 24. júna (TASR) - Odchod Británie z Európskej únie je zlou správou, je vysokou cenou za nerozvážnosť britského premiéra. V stanovisku pre TASR to uviedla slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

Poslankyňa, ktorá je v europarlamente členkou skupiny socialistov a demokratov (S&D) pripomenula, že je veľmi dôležité rešpektovať rozhodnutie a vôľu občanov, avšak brexit je podľa jej slov "vysokou cenou za nerozvážnosť" britského premiéra Davida Camerona.

"Nezvládol zahrávanie sa s nacionalizmom pri posledných parlamentných voľbách. Pre jednorazové víťazstvo bol ochotný krátkozrako obetovať desiatky rokov trvajúce náročné budovanie vzájomného partnerstva v Európe," opísala situáciu Flašíková-Beňová.

Zdôraznila, že výsledok štvrtkového referenda nepochybne výraznou mierou ovplyvní aj priebeh a vykonávanie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

B. Škripek: Brexit je studená sprcha pre EÚ


Brexit je studená sprcha pre Európsku úniu. Týmito slovami opísal v stanovisku pre TASR situáciu po britskom referende slovenský europoslanec Branislav Šripek (OĽaNO).

"Rozhodnutie o vystúpení Veľkej Británie z EÚ treba rešpektovať, ale pre slovenské rodiny a študentov žijúcich na ostrovoch to môže priniesť veľké komplikácie. Nie som z toho nadšený," priznal poslanec, ktorý je v Európskom parlamente členom politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

Škripek upozornil, že výsledok britského referenda znamená "historický krok a precedens, z ktorého sa musíme naučiť niečo nové".

"Politickým cieľom mojich britských kolegov v ECR bola reformovaná Európa. Túto myšlienku považujem pre budúcnosť EÚ za nosnú a budem v nej určite pokračovať," uviedol Škripek.

E. KUKAN: Z rozhodnutia Britov som rozčarovaný


Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS) je sklamaný a rozčarovaný z rozhodnutia britských občanov v referende o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ). Ich rozhodnutie však rešpektuje. Skonštatoval to v stanovisku zaslanom do redakcie TASR.

"Briti spravili svoje rozhodnutie opustiť EÚ. Osobne som z toho sklamaný a rozčarovaný. Je to však postoj väčšiny britských občanov, ktorý treba rešpektovať. Taktiež však musíme rešpektovať fakt, že väčšina Európanov si praje bezpečnú, prosperujúcu a efektívnu úniu," uviedol Kukan.

Odchod Spojeného kráľovstva nebude podľa neho jednoduchý, ale musíme sa k nemu postaviť realisticky.

"Spolupráca v Európe je totiž založená na schopnosti Európanov stanoviť si vlastný spôsob existencie garantujúci slobodu, rozvoj a bezpečnosť. Pre nás únia ostáva takýmto garantom," dodal Kukan, ktorý pôsobí v poslaneckom klube Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov).

Maňka: Cameron kvôli osobným cieľom neváhal ohroziť budúcnosť EÚ


Britský premiér David Cameron neváhal kvôli svojim osobným cieľom ohroziť britskú ekonomiku, budúcnosť Veľkej Británie a celej Európskej únie. Týmito slovami opísal slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) situáciu, ktorá vznikla na základe britského hlasovania o členstve krajiny v EÚ.

Poslanec v rozhovore pre TASR pripomenul, že Cameron vymyslel toto referendum len preto, aby potlačil napätie vo svojej vlastnej Konzervatívnej strane a aby bol druhýkrát zvolený za premiéra.

"Kvôli svojim osobným cieľom neváhal ohroziť britskú ekonomiku, budúcnosť Veľkej Británie a celej Európskej únie," skonštatoval Maňka.

Zdôraznil, že v dnešnom nestabilnom svete nemôže žiadna krajina Európy obstáť sama, lebo výzvy ako migračná kríza, klimatické zmeny, bezpečnosť dodávok energií, daňové úniky, daňové podvody, spoločná bezpečnostná a obranná politika, digitálna únia, roaming, pomoc zamestnanosti či pomoc zaostalým regiónom a mladým ľuďom si vyžadujú spoločné európske riešenia.

"Európska únia, to nie sú úradníci v Bruseli. EÚ, to je hlavne 28 vlád, 28 národných parlamentov, desiatky slobodných národov a národností, ktoré ak budú spolupracovať, prinesú ľuďom v našom spoločenstve najvyššiu prosperitu a kvalitu života," uviedol Maňka.

S odkazom na potrebu reformovania EÚ dodal, že Európania nepotrebujú politikov, ktorí vytvárajú napätie, hádky a nenávisť, ale kvalitných a neskorumpovaných politikov, ktorí sú ochotní sadnúť si spolu za rokovací stôl, vypočuť sa navzájom a ktorí pred osobným prospechom uprednostnia záujmy všetkých.

"Ak sa naučíme takýchto ľudí rozoznať, ak nebudeme všetkých hádzať do jedného vreca, budeme na najlepšej ceste k úspechu," konštatoval Maňka.

I. ŠTEFANEC: EÚ a Britániu čakajú náročné rokovania


Európsku úniu už v najbližších mesiacoch čakajú rokovania o tom, za akých podmienok bude mať Británia prístup na spoločný európsky trh. Uviedol to slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v reakcii na rozhodnutie britských voličov odísť z Európskej únie.

Štefanec v stanovisku pre TASR pripomenul, že rozhodnutie britských občanov treba rešpektovať.

"V najbližších mesiacoch nás však čakajú rokovania o tom, za akých podmienok bude mať Británia prístup na spoločný európsky trh. Ak boli jednou z tém referenda príspevky do európskeho rozpočtu, tak si Británia bude musieť uvedomiť, že ani čerpanie výhod spoločného trhu nie je zadarmo," upozornil poslanec.

Skonštatoval, že aj napriek brexitu bude európska integrácia pokračovať ďalej, obavy má skôr o budúcnosť Spojeného kráľovstva.

J. ŽITŇANSKÁ: Odchod Británie z EÚ nie je žiaden dôvod na oslavu


Rozhodnutím Veľkej Británie pribudla pre naše predsedníctvo v Rade EÚ nová zodpovednosť. Nebude to ľahké nielen pre nás, ale pre Európu ako takú. Uviedla to slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) s odkazom na výsledky britského referenda.

Poslankyňa, ktorá je členkou parlamentnej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), v ktorej dominujú práve britskí europoslanci, upozornila, že ťažkosti, ktoré teraz stoja pred EÚ, sa netýkajú len procesu rokovaní o odchode Britov z únie.

"Výsledok referenda môže v Európe spustiť domino efekt od severských krajín, cez Francúzsko či susedné Česko. Ak si ale niečo od Britov môžeme zobrať, tak ich schopnosť zachovať pokoj aj v horúcich chvíľach," zdôraznila Žitňanská.

Priznala, že aj únia má svoje chyby, ale "sú to aj naše chyby a sme jej pevnou súčasťou".

"Odchodom Veľkej Británie, žiaľ, žiaden dôvod na oslavu nemáme," dodala poslankyňa.

M. MIKOLÁŠIK: V Británii zvíťazil krátkodobý egoizmus


Británia prepisuje dejiny Európy. Výraznejšie než slobodným rozhodnutím o odchode z Európskej únie však zasiahne tým, čo to v Európe spôsobí. Uviedol to slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) v reakcii na britské referendum.

"Až v najbližších mesiacoch a rokoch spoznáme, čo je to vlastne brexit. David Cameron zo snahy udržať sa v pozícii premiéra vyvolal hlboké následky a siaha na stabilitu Európy," skonštatoval Mikolášik pre TASR.

Podľa jeho slov v Británii týmto "zdanlivým víťazstvom" prevážil vlastný krátkodobý egoizmus nad jednotou celku a britskí občania ním skôr narazia na problémy, ako by získali veľké výhody.

"Na druhej strane som však presvedčený, že EÚ má dosť sily na zvládnutie aj takejto situácie, zostane jednotná a s Britániou bude mať politické a obchodné vzťahy ako s každou neeurópskou krajinou," dodal poslanec.