Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BERÉNYI: Autonómia z programu SMK vypadla. Zmena VÚC cieľom ostáva

József Berényi v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Líder SMK József Berényi predpokladá, že pre SNS je neakceptovateľný menšinový rozmer programu SMK. S ostatnými stranami si však spoluprácu predstaviť vie, povedal v diskusii na TABLET.TV.

Bratislava 12. januára (Teraz.sk) – Termín „autonómia“ už nie je súčasťou programu Strany maďarskej komunity (SMK). Strana však naďalej podporuje menšinové samosprávy a presadzuje reformu systému VÚC. V diskusii na TABLET.TV to povedal predseda SMK József Berényi.

Cieľom SMK je dosiahnuť, aby boli územia južného Slovenska spojené v spoločnom VÚC, keďže súčasný systém samosprávnych krajov podľa tejto strany nerešpektuje prirodzené regióny. „Južný región by bol vhodný. V južnom regióne by sa dalo aj iným spôsobom zaviesť používanie jazyka maďarskej menšiny a zároveň zachrániť školy a kultúrne zariadenia,“ povedal Berényi.

Sám zastáva funkciu podpredsedu v Trnavskom samosprávnom kraji. „Chvalalabohu to funguje, ale skôr vďaka personálnemu obsadeniu. Záhorie so Žitným ostrovom nikdy nebolo spolu. Ak by tam sedel podobný župan, ako v Banskej Bystrici, vznikne tam problém,“ upozornil Berényi.



SMK ide do volieb s obnovenou kandidátkou, v prvej desiatke sú len štyria bývalí poslanci. Okrem straníkov na nej figurujú zástupcovia Csemadoku, ako aj mládežníckych a mimovládnych organizácií.

„Pre nás sú dôležité tri programové piliere. Celoštátne otázky, chceme zaviesť progresívne zdaňovanie vo všetkých oblastiach, aj v oblasti dane z príjmu fyzických, aj právnických osôb. Aby bohatší platili viac a chudobnejší menej. Chceli by sme podporiť rodinu, aj prostredníctvom daní,“ uviedol Berényi. „Druhý pilier je južné Slovensko, regionálny rozmer. Kľúčové je poľnohospodárstvo, rozvoj vidieka a infraštruktúry. Tretí pilier je zachovanie menšinovej identity na Slovensku,“ vypočítal predseda SMK.

Strana podľa neho vyzbierala už 50.000 podpisov pod petíciu, ktorej cieľom je, aby boli miestne referendá v niektorých prípadoch pre vládu záväzné. SMK reaguje na situáciu, keď vláda nerešpektovala názor obyvateľov Gabčíkova, ktorí v referende odmietli ubytovanie azylantov na svojom území. „Ešte sme petíciu neodovzdali, pridali sme dve ďalšie otázky. To sú investície v oblasti životného prostredia, kde by tiež malo byť referendum záväzné pre vládu. A dali sme tam aj tretiu otázku, ktorá sa týka označenia obcí,“ spresnil Berényi.

Ak by sa SMK dostala v marcových voľbách do parlamentu, bude preferovať spoluprácu s dnešnými členmi Európskej ľudovej strany, teda KDH, SDKÚ-DS a Most – Híd. A priori však nevylučuje z komunikácie nikoho.

„Pre SNS je asi neakceptovateľný menšinový rozmer nášho programu. Aj keď štýl je teraz iný, uvidíme, ako budú vystupovať, keď sa dostanú do parlamentu. Predsa tam idú naspäť ľudia, ktorí tam boli aj predtým a neumožnili ďalší posun v oblasti menšinovej problematiky. Takže s „eseneskou“ je to problematické, ale s ostatnými stranami áno,“ uzavrel Berényi na margo možnej spolupráce.