Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. BERÉNYI: Poslanci SMK nebudú v BBSK spolupracovať s Kotlebom

József Berényi Foto: TASR/Ján Siman

Výsledok volieb do VÚC zhodnotil Berényi ako priaznivý pre stranu.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Poslanci za Stranu maďarskej komunity (SMK) nebudú v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) spolupracovať s novým predsedom kraja Marianom Kotlebom (ĽSNS). Na tlačovej besede to dnes vyhlásil predseda strany József Berényi.

"Máme päť poslancov v tomto kraji a včera mi krajský predseda povedal, že v žiadnom prípade nebudú spolupracovať s Kotlebom. Takže budú v opozícii," uviedol predseda SMK. Ako dodal, strana je ochotná spolupracovať aj v BBSK, aj na národnej úrovni so všetkými štandardnými demokratickými stranami, aby eliminovali extrémizmus na Slovensku. "Tento jav je jednoznačne nový politický fenomén na Slovensku, významne ovplyvní celú slovenskú politiku. Očakávam, že bude zvýšená pozornosť zo strany všetkých európskych inštitúcií aj zo strany USA smerom na Slovensko, že čo sa vlastne udialo," uviedol Berényi na margo víťazstva Kotlebu v BBSK. Dôvodom, prečo ľudia hlasovali práve za Kotlebu, je podľa neho dlhodobé neriešenie rómskej problematiky.

Výsledok volieb do VÚC zhodnotil Berényi ako priaznivý pre stranu. "Je to celkom priaznivý a dôstojný výsledok, napriek tomu, že sme vytýčený cieľ nesplnili, to znamená, nevyhral som, ale keď som si pozrel konkrétne čísla, tak tie sú pre mňa priaznivé," zdôraznil predseda SMK. Ako informoval, strana si udržala v zastupiteľstvách počet poslancov s tým, že v minulom volebnom období ich mali 36 a teraz 38. "Znamená to, že sme vytvorili základ na to, aby sme jednak mohli ovplyvniť politiku samosprávnych krajov a vôbec ich fungovanie tam, kde žije maďarská menšina," povedal Berényi. Konštatoval, že majú dobré základy na to, aby sa vrátili späť do NR SR a aby uspeli v európskych či miestnych voľbách.

Berényi informoval, že sa budú uchádzať o kreslo podpredsedu v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK), kde majú po novom 15 poslancov. "Určite by to prospelo slovensko-madarským vzťahom, keby táto skupina dostala post podpredsedu kraja v NSK," dodal. SMK má záujem aj o kreslá podpredsedov v Trnavskom, Bratislavskom a v Košickom kraji. Ako dodal, všetko je však ešte otázkou ďalších rokovaní.