Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SMK: Slovensko - maďarská základná zmluva by sa mala zmeniť

Archívne snímka. Predseda strany SMK József Berényi. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom by sa mala v oblasti menšín upraviť. Myslí si to predseda SMK József Berényi.

Bratislava 20. marca (TASR) - Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom by sa mala v oblasti menšín upraviť. A to v otázkach asimilácie, územnosprávneho delenia, používania jazyka menšiny vo verejných masmédiách, a tiež v otázke účasti na rozhodovaniach o menšinách na regionálnej a celoštátnej úrovni. Myslí si to predseda SMK József Berényi.

Obsah zmluvy podľa neho zodpovedá požiadavkám dnešnej doby asi na 70 percent. "A preto sú potrebné ďalšie požiadavky z našej strany v záujme zachovania identity maďarskej menšiny, ako aj hospodárskeho pozdvihnutia regiónov obývaných aj maďarským obyvateľstvom. Takouto je aj požiadavka menšinovej samosprávy. Jednoznačným dôvodom je asimilácia, značný úbytok Maďarov na Slovensku," vyhlásil Berényi.

Poukázal, že podľa zmluvy nemajú štáty robiť politiku, ktorá by bola zameraná na asimiláciu menšín. Rovnako nemajú robiť opatrenia, ktorými by sa zmenil pomer obyvateľstva v oblastiach obývaných osobami patriacimi k národnostným menšinám. Berényi upozornil, že za uplynulých 20 rokov sa na Slovensku znížil počet obyvateľov maďarskej národnosti o 110.000. "A čo sa týka územnosprávneho členenia Slovenska, je to tiež na úkor zastupovania príslušníkov maďarskej menšiny," uviedol pre TASR.

Pokiaľ ide o právo menšín na prístup do verejných masmédií bez diskriminácie, na Slovensku nie je možné vysielať program v menšinovom jazyku naživo, pretože by neboli použité slovenské titulky. Aj to by bolo treba podľa Berényiho v zmluve prehodnotiť.

V súvislosti so slovensko-maďarskými vzťahmi skonštatoval, že sa naozaj zlepšujú. Nepovedal však, či k tomu prispela základná zmluva.

"V tomto hrá významnú úlohu predovšetkým spolupráca premiérov. Skutočnosť, že premiéri týchto dvoch krajín sa pomerne často stretávajú, nepochybne prispieva k zlepšeniu vzťahov, pretože otvárajú a riešia dôležité hospodárske otázky, ale aj otázky týkajúce sa cezhraničnej spolupráce," vysvetľuje si zlepšenie vzťahov Berényi. Zmluva je naďalej podľa šéfa SMK potrebná. "Veď sa vynárajú ďalšie témy, ktoré by bolo žiaduce riešiť obojstrannou zmluvou," poznamenal.