Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Berényi v Budapešti: Boj proti maďarským školám v SR nie je novinkou

Na snímke predseda strany Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi Foto: TASR/Michal Svítok

V SMK majú podľa Berényiho pocit, že maďarskej menšine na Slovensku sa v uplynulých rokoch venovalo menej pozornosti ako predtým.

Budapešť 26. novembra (TASR) - V slovenskom parlamente schválili taký školský zákon, ktorý treba zrušiť, ale s vládnou mocou o tejto záležitosti nie je možné rokovať. Vyhlásil to dnes predseda SMK József Berényi na konferencii o vzdelávaní Maďarov na Slovensku, ktorú v Budapešti zorganizovalo Rákocziho združenie a Výskumný ústav národnej politiky.

Podľa agentúry MTI Berényi povedal, že boj proti maďarským školám v SR nie je novou záležitosťou. Zdôraznil, že ak sa školský zákon nezmení, potom nebude možné ochrániť školy s maďarským vyučovacím jazykom.

V SMK majú podľa Berényiho pocit, že maďarskej menšine na Slovensku sa v uplynulých rokoch venovalo menej pozornosti ako predtým; do popredia sa podľa neho dostala spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky a vzájomné slovensko-maďarské vzťahy.

Berényi v tejto súvislosti vyjadril názor, že Maďari nemajú svoje zastúpenie v zákonodarnom zbore, čo by bolo podľa neho potrebné zmeniť. SMK ponúklo strane Most-Híd spoločnú účasť na budúcoročných parlamentných voľbách; za to, že sa tak nestane, nenesie SMK zodpovednosť, zdôraznil predseda SMK.

Predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh z vládnucej strany Fidesz vyhlásil, že bez zachovania maďarských škôl na Slovensku nie je možný dobrý vzťah medzi Maďarskom a Slovenskom.

"Síce maďarsko-slovenské vzťahy sú v súčasnosti z historického hľadiska skutočne veľmi dobré, existuje v nich aj množstvo negatív. Z pohľadu regulácie menšinových práv je totiž Slovensko stále tou susednou krajinou, kde je právna situácia maďarskej menšiny najmenej priaznivá," povedal Németh.

Maďarsko podľa jeho slov očakáva, aby Slovensko v duchu medzinárodných dohôd a dobrých susedských vzťahov dodržalo svoje záväzky vyplývajúce z maďarsko-slovenskej základnej zmluvy - aby namiesto likvidácie maďarských škôl sa snažilo o ochranu identity Maďarov, o ochranu a posilnenie maďarských škôl. Ich zatvorenie je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších nebezpečenstiev, ktoré spoločenstvu Maďarov žijúcich v zahraničí hrozia, dodal predseda parlamentného výboru.