Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Betlehemské svetlo už je na Slovensku

Betlehemské svetlo Foto: TASR/Roman Stoklasa

Skautské posádky budú až do Štedrého dňa roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Bratislavská mestská časť Dúbravka je jedným z prvých miest na Slovensku, kde v tomto roku zažiarilo Betlehemské svetlo. Symbol lásky a pokoja tam priviezli skauti z 11. zboru Biele delfíny, ktorý pôsobí práve v Dúbravke.

Svetlo pochádzajúce z biblického mesta privítali počas slávnosti na dúbravských vianočných trhoch. "Verím, že pre Dúbravčanov bude znamenať veľa lásky i radosti, najmä v kruhu tých najbližších, nech sú tie nadchádzajúce sviatky naozaj pokojné, šťastné a veselé," povedal pri tejto príležitosti starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Skautské posádky budú až do Štedrého dňa roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí.

"Svetlo prinesieme do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ informoval koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.

Tohtoročné dieťa svetla pochádza z rakúskej dediny Hochburg-Ach, v ktorej sa narodil aj autor koledy Tichá noc. Dvanásťročný dobrovoľný hasič Tobias Flachner odpálil 24. novembra v jaskyni Narodenia Betlehemské svetlo mieru.