Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Bezpečnostná rada SR dnes prerokuje opatrenia v boji proti terorizmu

Na archívnej snímke v popredí premiér Robert Fico Foto: TASR/AP

Prijatie antiteroristickej legislatívy avizoval minulú stredu predseda vlády SR Robert Fico.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Po dnešku by malo byť jasnejšie, ako Slovensko zareaguje na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe. Bezpečnostná rada SR posúdi legislatívny zámer opatrení v oblasti boja proti terorizmu, ako aj informáciu o príprave technických a personálnych opatrení v tejto oblasti.

Prijatie antiteroristickej legislatívy avizoval minulú stredu (18.11.) predseda vlády SR Robert Fico. Bezpečnostná rada v ten deň v reakcii na sériu teroristických útokov v Paríži rozhodla o vytvorení pracovnej skupiny, ktorej úlohou bolo vypracovanie analýzy všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti boja proti terorizmu.



Analýzu budú mať na stole členovia rady dnes spolu s návrhmi príslušných ministrov na prijatie personálnych a technických opatrení. Fico informoval, že pracovná skupina zhodnotí, či je skutková podstata trestného činu teroru, ktorý je definovaný v trestnom zákone, vzhľadom na súčasnú situáciu dostatočná. Oznámil aj pravdepodobné zvýšenie počtu špeciálnych síl a policajtov.

Po rokovaní Bezpečnostnej rady sa na 187. schôdzi zíde dnes vláda, ktorá by mala prerokovať dve žiadosti o investičné stimuly. Švajčiarska firma Oerlikon Surface Solutions AG žiada od štátu pomoc vo výške 4,02 milióna eur na založenie nového podniku na povrchovú úpravu piestových čapov a komponentov dieselových vstrekovacích systémov v lokalite Veľká Ida, okres Košice-okolie. Realizácia investičného zámeru počíta s nákladmi 16,63 milióna eur, predpokladá sa vytvorenie 134 nových pracovných miest.

Prešovská firma Cemm Thome SK zase žiada štát o poskytnutie investičnej pomoci vo výške 824.436 eur, a to na rozšírenie technologického centra pre vývoj a dizajn vnútorného osvetlenia automobilov. V projekte ráta s investičnými nákladmi vo výške 2,06 milióna eur a oprávnenými mzdovými nákladmi 2,37 milióna eur, očakáva vytvorenie 40 nových pracovných miest.

Vláda by tiež mala rozhodnúť o doplnení štatútu svojho úradu v súvislosti s pripravovaným spustením systému elektronickej hromadnej žiadosti k 31. decembru tohto roka. Úrad vlády bude správcom takýchto žiadostí. Ministri posúdia i návrh zabezpečenia procesu, spracovávania a vybavovania elektronických hromadných žiadostí. Systém pripravuje Národná agentúra pre elektronické a sieťové služby.