Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Bezpečnostnou previerkou J. Málika sa už nezaoberá inšpekcia, ale NBÚ

Jaroslav Málik, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

V apríli tohto roka bolo v prípade vedené trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti a prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Bratislava 31. mája (TASR) - V prípade bezpečnostnej previerky bývalého policajného viceprezidenta Jaroslava Málika nešlo o trestný čin. Tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR tvrdí, že to ukázalo vyšetrovanie Úradu inšpekčnej služby rezortu. Vec posunuli Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ).

"Vzhľadom na skutočnosť, že vyšetrovanie preukázalo, že v tomto prípade nejde o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť priestupkom alebo iným správnym deliktom, postúpil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby MV SR v zmysle Trestného poriadku vec Národnému bezpečnostnému úradu na ďalšie konanie," povedali pre TASR z tlačového odboru rezortu vnútra.

NBÚ potvrdil, že sa bude prípadom zaoberať. "Národnému bezpečnostnému úradu bol dnes zo strany inšpekcie MV SR postúpený prípad v oblasti pána Jaroslava Málika, a to z dôvodu, že ide o priestupok na úseku ochrany utajovaných skutočností," ozrejmil úrad. Ako doplnil, ďalej bude postupovať v súlade so zákonom.

V apríli tohto roka bolo v prípade vedené trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti a prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Bližšie informácie vtedy polícia uviesť nechcela.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v októbri minulého roka potvrdila, že rezort prijal podnet v tomto prípade a bude sa ním zaoberať Úrad inšpekčnej služby ministerstva.

Doplnila, že v septembri 2017 vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar oznámil NBÚ podozrenie z možnej neoprávnenej manipulácie s utajovanými skutočnosťami Jaroslavom Málikom. Ministerka zdôraznila, že Málik v čase nástupu do funkcie viceprezidenta Policajného zboru mal platné osvedčenie vydané na základe bezpečnostnej previerky vykonanej podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností na stupeň utajenia tajné.