Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Bezpečnostný analytik: Útokov bude ešte veľa, lebo už to metastázuje

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky hliadkujú v bavorskom Ansbachu 25. júla 2016. Foto: TASR/AP

Pri výbuchu, ktorý sa odohral v nedeľu večer v blízkosti vstupu na hudobný festival Ansbach Open 2016 kde utrpelo zranenia 12 ľudí.

Mníchov/Bratislava 25. júla (TASR) - Bola to náhoda a neuveriteľné šťastie, že následky po útoku sýrskeho útočníka v bavorskom Ansbachu pred bránou hudobného festivalu neboli až také katastrofálne, pretože nemal vstupenku a nedostal sa do tlačenice mladých ľudí, kde následky explózie a lietajúcich kusov železa by boli naozaj nepredstaviteľné, domnieva sa slovenský bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Pri výbuchu v nedeľu večer pred vinárňou v bezprostrednej blízkosti vstupu na hudobný festival Ansbach Open 2016 utrpelo zranenia 12 ľudí.

"Policajný prezident Hubertus Andrä pár hodín predtým vyhlásil, že Mníchov je bezpečný. Je pravda, že sa to nestalo v Mníchove, ale na inom mieste Bavorska. Nie je už unavujúce klásť si donekonečna otázky, prečo sa to deje? Prečo zomierajú nevinní ľudia, ktorí majú život pred sebou a nemá nikto právo im ho vziať? Prečo nie je Európa bezpečná? Prečo sa ľudia boja cestovať? Prečo majú rodičia strach o svoje deti pustiť ich čo len na krok z domu? Odpoveď je jednoduchá: Niekto je za toto všetko zodpovedný. Zodpovedný je ten, kto vytvoril takýto stav a obraz strachu svojimi nezodpovednými rozhodnutiami, nekonaním, nepočúvaním odborníkov z bezpečnostného prostredia a prizeraním sa s otvorenými ústami na to, čo sa deje v najvyšších inštitúciách štátu - či už v Bruseli, alebo v samotnom Nemecku, ktorého sa to v tomto prípade týka," zdôraznil Zábojník.

Podľa jeho slov takýchto útokov bude ešte veľa. "Lebo už to metastázuje a prerástlo to do neúnosnej miery."

Sýrčan, ktorý sa v nedeľu odpálil v bavorskom Ansbachu a zranil 12 ľudí, mal byť deportovaný do Bulharska. Oznámil to dnes hovorca nemeckého ministerstva vnútra Tobias Plate. Policajný viceprezident z neďalekého Norimbergu Roman Fertinger uviedol, že 27-ročný muž mal výbušné zariadenie v batohu. Keby sa mu bolo podarilo dostať na hudobný festival, na ktorom bolo 2500 návštevníkov, určite by podľa neho bolo obetí viac. Sýrčana však na miesto podujatia nevpustili, pretože nemal vstupenku.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann dnes ráno povedal, že osobne považuje za "veľmi pravdepodobné, že sa tu odohral skutočný islamistický samovražedný útok".