Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Bezplatná poradňa pre ľudí v exekúcii pomohla takmer už 50.000 ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Počas desaťročnej existencie bezplatnej poradne sa podľa komory otázky ľudí v exekúcii sústredili najmä na praktické problémy spojené s ich exekúciou.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Bezplatná poradňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) pre občanov v exekúcii pomohla za desať rokov svojej existencie 49.436 ľuďom. Osobne sa do sídla komory prišlo poradiť 12.846 občanov, ďalších 36.572 konzultovalo svoje problémy prostredníctvom e-mailu. TASR o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

Kým počas prvých piatich rokov stúpal počet záujemcov o bezplatnú radu približne kontinuálne, v posledných rokoch sa podľa komory viackrát rapídne zvýšil. "Pri každej verejnej diskusii o takzvanej exekučnej amnestii sa začalo ozývať množstvo dovtedy platiacich dlžníkov, či majú v splátkach svojich záväzkov pokračovať, keďže politici ohlasujú exekučnú amnestiu. Po schválení zákona o zastavení niektorých exekúcií sa zasa ľudia zaujímali najmä o to, či zastavením ich exekúcie zaniknú aj ich dlhy," uviedol prezident SKE Miroslav Paller s tým, že zvýšenie záujmu bolo zaznamenané aj počas pandémie ochorenia COVID-19.

Počas desaťročnej existencie bezplatnej poradne sa podľa komory otázky ľudí v exekúcii sústredili najmä na praktické problémy spojené s ich exekúciou. Zaujímali ich najmä možnosti právnej ochrany v exekúcii, konzultovali zákonnosť postupu príslušného exekútora alebo sa informovali o možnostiach splátkových kalendárov. Bezplatnú poradňu pre občanov v exekúcii spustila SKE v auguste 2013 v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom.