Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Bielu vranu získali lekárka, kontrolórka a vydavateľ samizdatov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Po siedmy raz ich slávnostne odovzdali Aliancia Fair-Play a VIA IURIS.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Nitrianska detská lekárka Zuzana Pechočiaková, prepustená kontrolórka Ľubica Lapinová a vydavateľ samizdatov Oleg Pastier sú tohtoročnými držiteľmi ocenenia Biela Vrana. Po siedmy raz ich dnes v Bratislave slávnostne odovzdali Aliancia Fair-Play a VIA IURIS.

Ntrianska detská lekárka Zuzana Pechočiaková
Foto: TASR/Jakub Kotian
Detská lekárka nitrianskej Fakultnej nemocnice Zuzana Pechočiaková upozornila na bielenie zdravotnej karty svojho pacienta a za tento podnet bola pracovne šikanovaná. Vedenie nemocnice a ministerstvo zdravotníctva najprv bielenie karty popierali, po mediálnom tlaku ministerská kontrola porušenie zákona potvrdila. Prednostku detskej kliniky odvolali z funkcie a Pechočiaková sa vrátila na oddelenie, kde slúžila. „Boli časy, keď som si poplakala, ale urobila by som to znova. Čo ma mrzí, je to, že ľudia, ktorí mali v nemocnici voči mne negatívne postoje, mi doteraz nepovedali prepáč,“ uviedla pre TASR Pechočiaková.

Bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová odhalila porušenia zákona vo verejnom obstarávaní za viac než pol milióna eur.
Na snímke bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová s ocenením.
Foto: TASR/Jakub Kotian
Počas kontroly sa riaditeľom stal šéf výberovej komisie kontrolovaného obstarávania. Po tom, ako odmietla jeho žiadosť o úpravu výsledkov kontroly, dostala výpoveď a dodnes so svojím bývalým zamestnávateľom bojuje o jej neplatnosť. „Bude to ešte nadlho,“ povedala o možnom rozhodnutí súdu v jej prípade. Stále si však myslí, že aj keď po upozornení na problém nasledovala šikana, stálo za to ozvať sa. „Lebo spoločnosť inak nepôjde dopredu,“ dodala. Lapinová pracovala v Národnom lesníckom centre 32 rokov, jej zistenia potvrdila i Správa finančnej kontroly.

Oleg Pastier je známy ako vydavateľ, autor básnických zbierok a rozhlasový publicista, získal ocenenie za dlhodobý prínos. Pred rokom 1989 bol jednou z kľúčových postáv kultúrneho občianskeho samizdatu, bol často zadržiavaný a vypočúvaný ŠTB. Samizdatom vydával knihy i časopisy. Najprv pod názvom Fragment a po jeho zlúčení s Kontaktom pod názvom Fragment-K. Ten vydáva dodnes. Na odovzdávanie cien sa pre zdravotné problémy nedostavil, Bielu vranu prevzala jeho manželka.

„Keď nahlas nepomenujete lož a manipuláciu, budete s ňou musieť žiť celý život a možno aj dlhšie. Každý statočný individuálny pokus proti akýmkoľvek neprávostiam je pokusom za nás všetkých,“ napísal v odkaze. Pastier bol ocenený novinárskou cenou za seriál Rodinné striebro v Slovenskom rozhlase. V roku 2012 získal cenu Dominika Tatarku.

Laureátov 7. ročníka vybrala Rada ocenenia Biela vrana, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátormi. Členmi rady sú: filozof Egon Gál, riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, novinár Marián Leško, programová riaditeľka Nadácie Pontis Monika Smolová a novinár a spisovateľ Martin M. Šimečka. Súčasťou rady sú aj zástupca Aliancie Fair-play a zástupca VIA IURIS. Sošky už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan na mieru pre každého z laureátov.

Biela vrana je ocenením spoločenský prínosného a odvážneho občianskeho činu, udeľuje sa od roku 2008.