Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Bilančná správa konštatuje nárast národnostného vysielania v RTVS

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V rámci rozhlasového národnostného vysielania RTVS v roku 2022 dosiahlo najväčší podiel maďarské vysielanie, tvorilo takmer 85 percent vysielacieho času.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Národnostné vysielanie vyplnilo v televíznom programe RTVS v roku 2022 viac ako 294 hodín, čo predstavuje oproti roku 2021 nárast o približne 63 hodín. V rozhlasovom vysielaní ponúkla RTVS v rámci národnostného programu takmer 5200 hodín. Vyplýva to zo Šiestej správy o implementácii Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v SR, ktorú na ostatnom rokovaní (20. 12.) schválila vláda. Bilančný materiál zvýrazňuje nárast národnostného vysielania v televíznom i rozhlasovom programe.

"V televíznom vysielaní bolo celkovou minutážou najrozsiahlejšie vysielanie pre maďarskú (takmer 134 hodín) a rómsku menšinu (vyše 57 hodín). Najvýraznejšie sa medziročne zvýšil rozsah vysielania v ukrajinskom jazyku, z osem na takmer 32 hodín," uviedli predkladatelia správy.

V rámci rozhlasového národnostného vysielania RTVS v roku 2022 dosiahlo najväčší podiel maďarské vysielanie, tvorilo takmer 85 percent vysielacieho času. "Podiel rómskeho vysielania opakovane stúpol, bolo odvysielaných 213 hodín, oproti 173 hodinám v predošlom roku," informuje správa. Poukazuje tiež na to, že sa zdvojnásobil rozsah vysielania pre českú, nemeckú, poľskú, chorvátsku, srbskú a bulharskú národnostnú menšinu.