Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Bilčík: Mediátori EP pomohli k medzistraníckeho dialógu v Srbsku

Na snímke europoslanec Vladimír Bilčík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa jeho slov je v práve ukončenom sprostredkovateľskom procese jasná "slovenská stopa" a rovnako cítiť vplyv slovenskej diplomacie aj v srbskom reformnom procese za ostatných niekoľko rokov.

Brusel 28. januára (TASR) - Európsky parlament (EP) informoval v piatok o úspechu mediátorov, ktorým sa po sérii pracovných návštev a online rokovaní podarilo zabezpečiť funkčný medzistranícky dialóg v Srbsku.

Delegáciu EP viedli slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) a slovinská europoslankyňa Tanja Fajonová a jej členmi boli aj dvaja bývalí europoslanci – Knut Fleckenstein z Nemecka a Eduard Kukan zo Slovenska.

Na archívnej snímke diplomat a politik Eduard Kukan.
Foto: TASR


Kľúčovými výrazmi pre proces medzistraníckeho dialógu v Srbsku boli "pluralizmus a dialóg", uviedol EP v správe pre médiá. Iniciátormi medzistraníckeho dialógu boli v roku 2019 Európsky parlament a srbský parlament a jeho cieľom bolo zapojiť všetky politické strany, vrátane bojkotujúcej opozície, do predvolebnej súťaže a zvýšiť dôveru verejnosti vo volebný proces pred sériou volieb na jar tohto roka.

Prezidentské, parlamentné a komunálne voľby sa v Srbsku uskutočnia 3. apríla 2022.

Bilčík, ktorý je stálym spravodajcom EP pre Srbsko, po ukončení poslednej dvojdňovej misie v Srbsku (27. - 28. 1.) pre TASR uviedol, že mediátorom sa podarilo dohodnúť účasť všetkých relevantných politických strán v nadchádzajúcich voľbách a tiež podmienky pre férovejšiu volebnú kampaň.

Štvorčlenná delegácia sa vo štvrtok vrátila do Belehradu na pokračovanie rozhovorov so srbskými partnermi o praktickom plnení dohodnutých záväzkov. Výsledky tejto misie oznámi Bilčík v piatok večer spolu s predsedom srbského parlamentu Ivicom Dačičom.

Na archívnej snímke Ivica Dačič.
Foto: TASR/AP


Bilčík pripomenul, že od jesene 2019 absolvovali mediátori EP desiatky online rokovaní a sedem misií v Srbsku, kde vyjednávali s predstaviteľmi vlády, parlamentnej väčšiny a opozície o volebných pravidlách, prístupe do médií a účasti politických strán vo voľbách.

"Pre pokrok prístupových rokovaní Srbska do EÚ je dôležité, aby v krajine prebiehala volebná súťaž všetkých politických strán, ktoré o priazeň voličov súperia. Vďaka účasti všetkých strán v nadchádzajúcich voľbách má Srbsko šancu presunúť zápas politických strán z ulice tam, kde sa má v liberálnych demokraciách odohrávať –do parlamentu a ďalších volených orgánov a verejných inštitúcií," vysvetlil. Dodal, že dôležitým krokom na ceste Srbska do EÚ bude slobodný a férový priebeh aprílových volieb aj v súlade s princípmi a pravidlami, ktoré mediátori dohodli so srbskými partnermi. Ich plnenie bude EP dôsledne sledovať.

Bilčík ako europarlamentný spravodajca hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ v pravidelných správach, o ktorých každoročne hlasujú všetci europoslanci.

Podľa jeho slov je v práve ukončenom sprostredkovateľskom procese jasná "slovenská stopa" a rovnako cítiť vplyv slovenskej diplomacie aj v srbskom reformnom procese za ostatných niekoľko rokov.

"Okrem desiatok hodín strávených na technických rokovaniach sme dosiahli pokrok aj pri zložitých rokovaniach s predsedom parlamentu Ivicom Dačičom či prezidentom Aleksandarom Vučičom. Som rád, že europoslanec Bilčík nadviazal na slovenskú tradíciu v podporovaní demokratizačného procesu v Srbsku," uviedol v tejto súvislosti Eduard Kukan, bývalý šéf slovenskej diplomacie, ktorý počas pôsobenia v europarlamente patril k najvplyvnejším europoslancom pri otázkach rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)