Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Biskupi dnes predpoludním spolu s kňazmi slávia omše svätenia olejov

Na archívnej snímke posvätenie olejov v Dóme Svätého Martina v Bratislave 17. apríla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva dnes predpoludním v katedrálach biskupi slúžia sväté omše spolu so všetkými kňazmi svojich diecéz.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Podstatou Zeleného štvrtka je spomienka na ustanovenie Sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva. Na pamiatku ustanovenia sviatosti kňazstva dnes predpoludním v katedrálach biskupi slúžia sväté omše spolu so všetkými kňazmi svojich diecéz. Ide o omše svätenia olejov, známe pod názvom Missa chrismatis.

Pri týchto omšiach biskupi posväcujú tri druhy oleja: krizmu, olej katechumenov a olej chorých. Olej je znamením sily. V liturgii sa používa pri krste, birmovaní, sviatosti pomazania chorých a pri vysvätení kňazov. Kňazi počas tejto sv. omše obnovujú svoje kňazské sľuby.

V Katedrále sv. Martina v Bratislave omšu svätenia olejov bude sláviť arcibiskup - metropolita Stanislav Zvolenský a pomocný biskup Jozef Haľko spolu s kňazmi Bratislavskej arcidiecézy.

Pomazanie katechumenov (prijímajúcich sviatosť krstu) olejom má byť znamením posily v boji so zlým duchom. Pri udeľovaní pomazania chorým sa používa olej chorých (Oleum infirmórum). Olej má tiež liečivé účinky - tlmí bolesť. Sviatosť pomazania chorých týchto ľudí posilňuje na duši i na tele, mierni nielen ich bolesť, ale i úzkosť.

Krizma je olej, do ktorého sú primiešané voňavé prísady. U Izraelitov a iných vtedajších národov uvádzali kráľov do úradov tak, že ich pomazali olejom. Aj slovo Kristus pochádza z gréčtiny (Christos) a znamená "Pomazaný". Po hebrejsky znie toto slovo "Mesiáš".

Pomazanie krizmou pri krste alebo birmovaní znamená prevzatie úlohy žiť podľa Ježiša, ktorý je podľa kresťanských cirkví kráľom ľudstva.