Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Blanár naďalej odmieta, že CT kúpil predražene

Juraj Blanár Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Poslanca Miroslava Beblavého, ktorý na nákup upozornil, obvinil z manipulácie a klamstva. Blanár nákup obhajoval aj na mimoriadnom parlamentnom výbore pre zdravotníctvo.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) dnes opätovne odmietol, že by kraj pre svoje nemocnice nakúpil predražene CT-prístroje. Poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý na nákup upozornil, obvinil z manipulácie a klamstva. Blanár dnes nákup obhajoval aj na mimoriadnom parlamentnom výbore pre zdravotníctvo.

Blanár trvá na tom, že Žilinský kraj nakúpil pred piatimi rokmi jedno z najlacnejších CT vrátane pozáručného servisu. Výčitku z manipulatívnych a protizákonne nastavených kritérií tendra odmieta. "Boli sme prvý samosprávny kraj, ktorý nakupoval CT prístroje v elektronickej aukcii," poukázal dnes pred začiatkom výboru Blanár. Tvrdí, že Beblavý obhajuje neúspešnú firmu, ktorá mohla vyhrať, keby chcela. Podľa neho by sa mal za svoje vyjadrenia ospravedlniť kraju aj zamestnancom nemocníc.

Beblavý na svojej kritike tendra trvá. "Pán Blanár dnes sám na výbore priznal, že víťazná ponuka bola o 825.000 eur drahšia ako tá druhá...Priznal, že nakúpil o 825.000 nevýhodnejšie ako bola druhá ponuka," reagoval na Blanárove argumenty. Podľa Beblavého teraz predražený nákup zakrýva poukazovaním na iné drahšie nákupy CT. Ponúka mu preto, že pokiaľ sa vzdá svojich funkcií, môžu spolu založiť občianske združenie a naháňať zlodejov.



Zdravotnícky výbor zatiaľ žiadne stanovisku k nákup CT prístrojov nezaujal. Jeho rokovanie dnes po dvoch hodinách pre začiatok schôdze parlamentu prerušili. Pokračovať bude na budúci týždeň v stredu (19. 10.).

Podľa šéfa výboru Štefana Zelníka (SNS) je v prípade mnoho otáznikov. Sám rozsudky vynášať nechce, počká si preto na výsledky šetrenia Úradu pre verejné obstarávanie a orgánov činných v trestnom konaní. "Nemám k dispozícii ani zmluvy, boli tu grafy, tabuľky. Ja by som si nedovolil vynášať nejaký rozsudok alebo záver," skonštatoval.

Na prípad v ŽSK upozornil v pondelok (10. 10.) nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho mal ŽSK kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražené o viac ako 800.000 eur. Podľa OĽaNO-NOVA je podozrenie, že bolo manipulované s obstarávaním.

Termín na predkladanie ponúk do súťaže na CT sa predĺži



Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predĺži lehotu na predkladanie ponúk do súťaže na centrálny nákup CT prístrojov pre zdravotnícke zariadenia o desať kalendárnych dní. Termín mal pôvodne vypršať v sobotu (15.10.). Súťaž dnes kritizoval poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Ministerstvo následne avizovalo, že podmienky súťaže ešte dôsledne posúdi a termín predĺži. Nie je tak vylúčené, že sa upravia.

"Máme úprimný záujem o prípravu takej súťaže, okolo ktorej nebudú žiadne pochybnosti," reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Minister Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) pri spustení avizoval, že jej cieľom je zvýšenie miery transparentnosti aj dôvery ľudí v zdravotníctvo. Predpokladaná hodnota rámcového kontraktu je do 40,6 milióna eur, ukončenie súťaže sa očakáva v 4. kvartáli tohto roka.

Na archívnej snímke CT prístroj.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Ministerstvo v reakcii odmietlo viaceré Beblavého tvrdenia. "Pán poslanec tvrdí, že do druhého kola postupujú iba dvaja najlepší uchádzači z prvého kola. Všetci uchádzači, ktorí predložia ponuky v predmetnej súťaži, sa následne zúčastnia elektronickej aukcie," vysvetlila Luptáková. Poukázala na to, že ministerstvo neuzatvorí rámcovú zmluvu s jej víťazom, ako je to bežné, ale s prvými dvoma súťažiacimi.

"Pri každej objednávke zo strany nemocníc, počas platnosti zmlúv, bude pre dosiahnutie najlepšej možnej ceny realizovaná ešte ďalšia aukcia, v ktorej budú súťažiť títo rámcoví dodávatelia. MZ SR teda realizuje v maximálnom záujme dosiahnutia čo najlepšej ceny až dve kolá aukcií, čím jednoznačne znižuje riziko možnosti konania v zhode, pretože len prísna selekcia v súťaži motivuje súťažiacich zvíťaziť," povedala Luptáková.

Rezort nesúhlasí ani s Beblavého požiadavkou na zníženie počtu kategórií CT prístrojov z piatich na tri. "Päť kategórií zvyšuje súťaž, menej kategórií by znamenalo vyššie náklady pre nemocnice," uviedla Luptáková. K stanoveniu počtu kategórií rezort podľa jej slov pristúpil po konzultácii s odborníkmi v oblasti rádiodiagnostiky na základe reálnych potrieb slovenských nemocníc. Rozdelenie súťaže má zabezpečiť väčší počet uchádzačov s porovnateľnými prístrojmi po technickej aj finančnej stránke.

Ministerstvo tiež vylúčilo, že by súťaž umožnila špekulatívne ponuky. "Pán poslanec hovorí, že zmluva neobsahuje žiadnu klauzulu, ktorá by ho nútila súťažiť, čím vzniká priestor na možné predloženie 'špekulatívnej ponuky'. V zmysle bodu 23 súťažných podkladov predmetnej súťaže ak by bola uchádzačom predložená mimoriadne nízka ponuka, hodnotiaca komisia požiada uchádzača o vysvetlenie a neprimerane nízku ponuku vylúči," zhrnula Luptáková.

Beblavý dnes vyhlásil, že súťaž na centrálny nákup CT prístrojov je potrebné zrušiť a urobiť ešte raz. Tvrdí, že nejde o skutočnú súťaž, ale o manažovaný kartel, pričom zmenenými postupmi by bolo možné ušetriť šesť až desať miliónov eur. Samotný centrálny nákup považuje za dobré riešenie, nepáči sa mu však jeho nastavenie.