Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Blanár podporil Srbsko v jeho úsilí o integráciu do EÚ

Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD. Foto: TASR - Dano Veselský

Za kľúčovú v tejto súvislosti označil normalizáciu vzťahov s Prištinou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v pondelok vyjadril podporu Srbsku v jeho úsilí o integráciu do Európskej únie. Za kľúčovú v tejto súvislosti označil normalizáciu vzťahov s Prištinou. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Blanár v Bratislave prijal na nástupnej návšteve nového srbského veľvyslanca Aleksandra Nakiča. Obaja sa zhodli na tom, že dobré bilaterálne vzťahy sú základom pre ďalší rozvoj a posilňovanie spolupráce medzi Srbskom a Kosovom.

"Podporujeme pokračovanie dialógu medzi Belehradom a Prištinou pod vedením osobitného predstaviteľa Európskej únie Miroslava Lajčáka a zároveň úplnú implementáciu všetkých záväzkov, ktoré vychádzajú z dosiahnutých dohôd," uviedol Blanár s tým, že výsledkom dialógu musí byť právne záväzná dohoda, ktorá jednoznačne zadefinuje vzájomný vzťah oboch strán.

Zopakoval, že Slovensko bude pokračovať v podpore politiky rozširovania EÚ. V tomto smere ocenil predovšetkým nedávne otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, čo podľa neho predstavuje významný krok pre krajiny západného Balkánu, ktoré na členstvo v EÚ čakajú viac ako dve desaťročia.

"Dlhodobo sme na čele skupiny štátov, ktoré zdôrazňujú, že Belehrad si zaslúži dôveryhodné pokračovanie prístupového procesu. Aj týmto spôsobom dávame regiónu motiváciu a víziu pre jeho ďalší rozvoj, posilnenie stability a ekonomickej prosperity, ktorú si títo obyvatelia zaslúžia," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko je podľa neho pripravené podporiť Srbsko nielen politicky, ale aj zdieľaním svojich skúseností z vlastného integračného procesu.

Témou rozhovoru v Bratislave bola aj slovensko-srbská ekonomická spolupráca. Blanár privítal zámer veľvyslanca Nakiča, ktorý označil rozvoj obchodných vzťahov za jednu zo svojich hlavných úloh v rámci jeho misie na Slovensku.

„Srbsko je naším najdôležitejším obchodným partnerom v regióne a naša výmena každým rokom rastie. Budem rád, ak využijeme tento potenciál v ešte väčšej miere,“ dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že pomocou v tejto oblasti bude aj nový honorárny konzulárny úrad SR v Srbsku so sídlom v Báčskom Petrovci s pôsobnosťou pre autonómnu oblasť Vojvodina.

Blanár tiež ocenil podporu srbských inštitúcií pre slovenskú národnostnú menšinu žijúcu v Srbsku, ktorá patrí k najpočetnejším slovenským krajanským komunitám vo svete. Zahraniční Slováci v Srbsku sú podľa neho významným prínosom pre silné kultúrne a medziľudské väzby oboch štátov.