Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Blanár:Vyradenie Hambálka zo sankčného zoznamu je úspech diplomacie SR

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (SMER-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Ocenil, že všetky členské štáty Únie podporili jej aktivity v tomto smere.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. marca (TASR) - Vyradenie slovenského občana Jozefa Hambálka zo sankčného zoznamu Európskej únie (EÚ) označil minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) za úspech slovenskej diplomacie. Ocenil, že všetky členské štáty Únie podporili jej aktivity v tomto smere. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Rozhodnutie rezort označil za potvrdenie, že do sankčného zoznamu Hambálek nemal byť vôbec zaradený.

"Rozhodnutie bolo jednohlasné a podporili ho všetci naši európski partneri. Rád by som ocenil profesionálny prístup členských štátov, inštitúcií EÚ a nášho Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, pretože finálnemu kroku vyradenia predchádzali mnohé rokovania. Ide o suverénny výsledok našich diplomatických iniciatív, ktoré bývalé vlády pod vedením Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora odignorovali," uviedol Blanár.

Rezort dodal, že Slovensko v tejto súvislosti poukázalo na rozdielne dôsledky sankcií na občanov EÚ a občanov tretích krajín. "V prípade občanov tretích krajín sa sankcie nedotýkajú ich majetku na území domovského štátu ani ich pohybu mimo štátov Únie. Zatiaľ čo občan EÚ žijúci a podnikajúci v európskych štátoch pociťuje sankcie v absolútnej miere a znamenajú pre neho takmer likvidáciu," ozrejmilo MZVEZ.

Európska únia zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Hambálka v júli 2022. Dôvodom bola jeho podpora ruskej invázie na Ukrajinu. O jeho vyradení hovoril premiér Robert Fico (Smer-SD) v januári aj na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a o žiadosti informoval aj predsedníčku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú.