Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ľ. Blašková nebude kandidovať na post hlavy štátu

Ľubica Blašková Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dnes odovzdali podpisy aj Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, nezaradený poslanec NR SR R. Procházka a nominant SMK G. Bárdos. Podpisy zbiera aj H. Mezenská z OĽaNO.

Bratislava 9. januára (TASR) - Ľubica Blašková nepôjde do boja o Prezidentský palác. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré dnes poslala médiám. K rozhodnutiu nekandidovať ju podľa vlastných slov priviedlo poznanie, že slovenská spoločnosť nedospela do štádia, aby akceptovala ženu na najvyššej stoličke v štáte.

"Utvrdili ma v tom skoro všetky stretnutia s občanmi aj aktívnymi politikmi, ktoré som absolvovala odvtedy, ako som ohlásila svoju kandidatúru," uviedla v stanovisku. O podporu kandidatúry neúspešne žiadala aj poslancov NR SR. "Dospela som k zisteniu, že samotní poslanci Národnej rady SR nie sú ochotní pripustiť iných občanov do politickej súťaže a úzkostlivo si strážia svoje postavenie a mandáty, ktoré majú do roku 2016," dodala. Blašková v priebehu niekoľkých týždňov oznámi, či podporí niektorého z oficiálnych kandidátov na post hlavy štátu.

Na podávanie kandidatúr majú záujemcovia čas už len dnes do polnoci. Na to, aby sa mohli zapojiť do boja o Prezidentský palác, potrebujú minimálne 15.000 podpisov od občanov alebo 15 poslaneckých podpisov.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) doteraz potvrdil kandidatúru siedmim uchádzačom. Na zozname oficiálnych kandidátov je zatiaľ premiér Robert Fico (Smer-SD), filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl a expolitik Milan Kňažko.

Dnes odovzdali podpisy aj Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka a nominant SMK Gyula Bárdos. Podpisy zbiera aj Helena Mezenská z OĽaNO.

Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Prvé kolo sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.