Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Blcháč: Skrátenie diskusie je v poriadku,poslanci už hovorili k obsahu

Na snímke Ján Blcháč. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Len diskusia k návrhu na skrátené konanie trvala od 8. januára.

Bratislava 25. januára (TASR) - Skrátiť diskusiu k novele Trestného zákona v prvom čítaní je v poriadku, pretože už rozprava k návrhu na skrátené legislatívne konanie trvala dlho a každý mal dostatočný priestor sa vyjadriť. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Blcháč (Hlas-SD). Opozícia sa podľa neho vyjadrila už aj k obsahu novely. Poslanci vládnej koalície presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní na 20 hodín.

Len diskusia k návrhu na skrátené konanie trvala od 8. januára. Blcháč pripomenul, že v nej vystúpilo 100 poslancov a s faktickými poznámkami vystúpili vyše 2000-krát. Preto skrátiť ďalšiu rozpravu je podľa neho v poriadku. "Problém je v tom, že poslanci sa v rozprave ku skrátenému legislatívnemu konaniu nevyjadrovali iba k skrátenému konaniu, ale vyjadrovali sa veľmi dôsledne, veľmi jednotlivo aj k obsahu," povedal novinárom.

Vyjadrovať sa k obsahu novely nebol predmet rozpravy k skrátenému konaniu, preto podľa Blcháča boli výhrady k obsahu povedané už "stokrát". Rozprava k návrhu na skrátené konanie sa štandardne má týkať dôvodov, pre ktoré vláda žiada urýchliť rokovanie.

Poslanec za Hlas-SD Michal Bartek dodal, že obštrukcia zo strany opozície bola masívna. Tri týždne sa podľa neho poslanci "motajú v bludnom kruhu". O návrhu sa rokuje tak dlho, že to podľa neho už ani nemožno nazývať skráteným legislatívnym konaním.