Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

BLESKY ZABÍJALI: Búrky v Tatrách si vyžiadali mŕtvych i zranených

Záchranári prevážajú z helikoptéry do sanitky prvých ľudí zranených počas búrky s bleskami 22. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Jeden z turistov neprežil. Zranené sú ďalšie dve osoby.

Žiar 22. augusta (TASR) - Jeden z turistov, ktorých vo štvrtok v Západných Tatrách zasiahol blesk, neprežil. Zranené sú ďalšie dve osoby, z toho jedna ťažko a druhá ľahko. Informáciu TASR poskytol riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

„Zranené osoby momentálne transportujú do nemocníc, resp. jedna už je v nemocnici,“ doplnil Janiga.

Podľa aktuálnych informácií z oficiálnej webovej stránky horských záchranárov najskôr požiadala o pomoc česká turiska, ktorá bola s kolegom na vrchole Baníkova. "Oboch ich zasiahol blesk, pričom žena utrpela poranenie dolnej končatiny a kolegu zhodila tlaková vlna do Baníkovského kotla," uvádza HZS.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá smerovala do Žiarskej doliny. Pri pacientke pomocou navijaka vysadili horského záchranára, ktorý jej poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pripravil ju na letecký transport. Pacientovi v Baníkovskom kotli už lekár VZZS nedokázal pomôcť. "Pri páde niekoľko sto metrov utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," doplnili horskí záchranári.

Pacientku následne letecky transportovali do doliny, odkiaľ pokračovala terénnym sanitným vozidlom do nemocnice.

Počas prvej záchrannej akcie požiadali o pomoc aj slovenskí turisti, ktorí sa taktiež nachádzali na hrebeni Západných Tatier v oblasti Pachole. Tam blesk zranil slovenského turistu, ktorý bol krátkodobo v bezvedomí a paralyzovaný. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny, ktorá spoločne so záchranárom HZS smerovala na hrebeň. Pacientovi na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a letecky ho transportovali do nemocnice.

Horskí záchranári momentálne pozemne transportujú telesné pozostatky nebohého turistu do Žiarskej doliny. Do obidvoch záchranných akcií bolo nasadených 50 horských záchranárov zo štyroch oblastných stredísk a dve posádky leteckých záchranárov VZZS.

V Poľsku neprežili najmenej štyri ľudia


Búrka s bleskami, ktorá prekvapila vo štvrtok turistov v Západných Tatrách, si vyžiadala na poľskej strane štyroch mŕtvych a vyše 100 zranených. Podľa spravodajského portálu Gazeta.pl to potvrdil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Medzi obeťami na životoch po úderoch blesku na vrchu Giewont a v jeho okolí sú dve deti. Podľa údajov prevzatých z portálov Tygodnik Podhalański a portaltatrzański.pl ide o 10-ročné dievča a 13-ročného chlapca.

Vo večerných hodinách záchranné služby dokončovali operáciu v zasiahnutej oblasti, všetci zranení sa však už nachádzali v nemocniciach alebo do nich smerovali, uviedla Gazeta.pl. Piotr Čwik, najvyšší predstaviteľ Malopoľského vojvodstva, na ktorého území došlo k štvrtkovej tragédii, oznámil, že 89 ľahšie zranených ľudí ošetrili v nemocnici v meste Zakopané, ďalších prepravovali do miest Nowy Targ, Sucha Beskidzka, Myšlenice a Krakov.

Bilancia búrky v Poľsku zatiaľ nemusí byť konečná a úrady žiadajú penzióny, aby nahlasovali prípady, keď sa hostia večer nevrátili. Zriadili tiež špeciálnu telefónnu linku, ktorú môžu využiť aj rodiny zasiahnutých turistov.

Podľa výpovedí svedkov pre Tygodnik Podhalański sa začala v Západných Tatrách okolo 13.30 h prudká búrka, ktorá trvala približne hodinu. Blesk udrel okrem iného do reťaze na Giewonte, ktorej sa držalo asi 20 ľudí. Tlačová agentúra AFP uviedla, že zasiahnutý bol aj kovový kríž na vrchole štítu.

Jeden turista po zásahu bleskom zomrel aj na slovenskej strane Západných Tatier. Zranené sú ďalšie dve osoby, z toho jedna ťažko a druhá ľahko. Pre TASR to uviedol riaditeľ slovenskej Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.