Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Blíži sa piate výročie Slovenska v Schengene

Na archívnej snímke ceremoniál slávnostného prepílenia závory na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Petržalka - Berg 20.decembra 2007 pri príležitosti vstupu SR do schengeneského priestoru. Vpravo rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer, vľavo premiér SR Robert Fico, druhý zľava prezident SR Ivan Gašparovič, druhý sprava starosta luxemburského Schengenu Roger Weber Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vstup Slovenska do priestoru voľného pohybu osôb a tovaru definitívne odklepli ministri vnútra Európskej únie 6. decembra 2007.

Bratislava 14. decembra (TASR) – V noci z 20. na 21. decembra 2007 praskali ohňostroje pozdĺž novej hranice, ktorá oddelila zónu s voľným pohybom osôb od zvyšku sveta a niektorých krajín Európskej únie.

Kontroly na hraniciach so susedmi, ktorí sú členmi únie, vtedy padli v deviatich krajinách, medzi mini bolo aj Slovensko. Po najväčšom rozšírení Schengenu sa nové členské štáty starajú o vonkajšiu hranicu priestoru, ktorá má spolu 4278 kilometrov na zemi a 2120 kilometrov na mori. Slovensku pripadá 97,9-kilometrový úsek hranice s Ukrajinou.

Vstup Slovenska do priestoru voľného pohybu osôb a tovaru definitívne odklepli ministri vnútra Európskej únie 6. decembra 2007.

"Dnes padli posledné zvyšky železnej opony," pripíjal vtedy slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. O 15 dní neskôr slovenskí policajti prestali kontrolovať cestujúcich na hraničných priechodoch s Maďarskom, Rakúskom, Českou republikou a Poľskom. Pred Vianocami v roku 2007 vstúpilo do Schengenu okrem Slovenska aj Maďarsko, Česká republika, Poľsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko a Malta. Zrušenie kontrol sa najprv týkalo len pozemných a vodných komunikácií, na letiskách stopli kontroly pasažierov na letoch v schengenskom priestore v marci 2008.

Z nových krajín únie zostalo za schengenskou hranicou Rumunsko, Bulharsko a Cyprus. Schengenská dohoda nadväzuje na Saarbrückenskú dohodu o postupnom rušení vzájomných colných kontrol, ktorú 13. júla 1984 uzatvorili Francúzsko a Nemecko. Jej vznik motivovali európski dopravcovia, keď štrajkovou pohotovosťou upozorňovali na neúnosné rady na hraniciach oboch krajín. Dohoda predpokladala postupné rušenie kontroly na francúzsko-nemeckých hraniciach a uplatnenie okrem voľného pohybu tovaru aj voľného pohybu osôb.