Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V bojnickej nemocnici na svojej výpovedi trvá 90 sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na ukončení pracovného pomeru naďalej podľa Ministerstva zdravotníctva trvá aj 897 sestier pracujúcich v siedmich štátnych nemocniciach.

Bojnice 23. decembra (TASR) - Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá naďalej 90 sestier a pôrodných asistentiek z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. K dnešnému dňu tak stiahli svoje výpovede dve ich kolegyne, ktoré sa koncom novembra pripojili k akcii hromadných výpovedí v nemocniciach. Informovala o tom dnes TASR Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom bojnickej nemocnice.

Bojnické zdravotnícke zariadenie situáciu podľa Paulínyovej rieši a už dlhšie hľadá náhradu za odchádzajúce zdravotné sestry a pôrodné asistentky prostredníctvom inzerátov.

Na ukončení svojho pracovného pomeru naďalej podľa Ministerstva zdravotníctva SR trvá aj 897 sestier pracujúcich v siedmich štátnych nemocniciach, k 22. decembru svoje výpovede stiahlo dovedna 365. Do akcie hromadných výpovedí sa okrem nich zapojili aj ich kolegyne z popradskej nemocnice, všetky ich už však stiahli. Nemocnice už prijali do pracovného pomeru 110 nových sestier.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

Hromadné výpovede podali sestry z ďalších dvoch nemocníc

Do akcie hromadných výpovedí sa zapojili sestry z ďalších dvoch zariadení, ide o nemocnice v Trstenej a Dolnom Kubíne. "Dnes podalo výpoveď 17 sestier v Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ladislava Nádašiho Jégeho Dolný Kubín a šesť sestier v Nemocnici s poliklinikou Trstená," uviedol riaditeľ Kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc.

"Podané výpovede sú z kľúčových oddelení nemocníc. Je to dôkazom, že sestry v tlaku v žiadnom prípade nepoľavujú. Vzhľadom na vianočný čas, by si sestry na Slovensku želali od ministra zdravotníctva, aby zabránil tlaku na sestry, ktoré sú vo výpovediach aspoň v období Vianoc," uviedla šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Hromadné výpovede doteraz podali sestry v desiatich nemocniciach, celkovo ich padlo 1397. Ide o nemocnice v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Tvrdošíne. V Poprade však sestry všetky výpovede stiahli. Aj po stiahnutí výpovedí chce však z nemocníc podľa Laurinca odísť stále 1079 sestier.

Ministerstvo a zástupcovia sestier sa naďalej navzájom obviňujú z vyvíjania nátlaku a zastrašovania zdravotníkov vo výpovedi. Komora preto odporučila sestrám a pôrodným asistentkám vo výpovediach, aby komunikáciu s nadriadenými pracovníkmi ohľadom výpovedí nechali na právnika komory, a tým sa vyhli neúmernému psychickému nátlaku. Ministerstvo nátlak odmieta. Sestrám tiež ponúka právnu pomoc v súvislosti s pokutou, ktorá im hrozí, ak výpoveď stiahnu.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.