Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ukrajina by mohla patriť do bojovej skupiny V4, myslí si rezort obrany

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predstavitelia rezortov obrany dnes zároveň potvrdili spoločný záujem na spojení certifikačného cvičenia bojovej skupiny a cvičenia NATO Trident Juncture 2015.

Bratislava 3. júna (TASR) - Súčasťou bojovej skupiny Battle Group, ktorú v roku 2016 vytvoria armády krajín Vyšehradskej štvorky (V4), by mohla byť aj Ukrajina. Potvrdili to slovenský, český a maďarský minister obrany i poľský štátny podtajomník počas dnešného stretnutia pred začiatkom oficiálneho zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

"Spoločne by sme mohli prediskutovať viaceré formy spolupráce, nielen účasť Ukrajiny v bojovej skupine V4, na ktorej sme sa zhodli," uviedol slovenský minister Martin Glváč. Zároveň potvrdil, že počas slovenského predsedníctva V4 bude dôležité, aby sa naplánované projekty zmenili na konkrétne. Maďarský minister obrany Csaba Hende informoval, že s Ukrajinou už diskutovali o spôsobilostiach, ktorými by mohla prispieť. Dôležitosť spoločného projektu bojovej skupiny V4 potvrdil na rokovaní aj český minister obrany Martin Stropnický. Navrhol, aby Ukrajina predložila aj konkrétne návrhy jej príspevkov, s ktorými by sa mohla do tohto projektu zapojiť.



Predstavitelia rezortov obrany dnes zároveň potvrdili spoločný záujem na spojení certifikačného cvičenia bojovej skupiny a cvičenia NATO Trident Juncture 2015.

Glváč na stretnutí zároveň poďakoval za doterajšie predsedníctvo Maďarska a deklaroval záujem plynule nadviazať na doterajšiu úspešnú spoluprácu. Počas slovenského predsedníctva, ktoré sa začína 1. júla 2014, by mal byť vypracovaný plán spoločných cvičení krajín V4, ktorého vyhotovenie je jednou z úloh pre ministrov obrany od predsedov vlád.

TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková.