Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pre Irinu Bokovovú bola možnosť vidieť oltár Majstra Pavla zážitkom

Na snímke generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová (druhá vpravo), primátor Levoče Milan Majerský (vpravo) a dekan levočskej farnosti František Dlugoš (druhý vľavo) pred najvyšším barokovým oltárom na svete v Bazilike svätého Jakuba v Levoči v rámci jej návštevy v Levoči 7. mája 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Súčasťou návštevy generálnej riaditeľky UNESCO v Levoči bolo aj rokovanie.

Levoča 7. mája (TASR) – Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová, ktorá je na návšteve Slovenska, dnes v Levoči zdôraznila, že hlavnou zodpovednosťou UNESCO je zladiť moderné veci s historickým dedičstvom. So zástupcami miest a obcí, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO, hovorila za okrúhlym stolom aj o ich propagácii.

Súčasťou návštevy generálnej riaditeľky UNESCO v Levoči bolo aj rokovanie. „Hovorili sme najmä o tom, aby sme dokázali naozaj hodnoverne a dostatočným množstvom finančných prostriedkov zabezpečiť rekonštrukciu pamiatok, ktoré tu máme. Na jednej strane je to výhodou, že ich máme, ale na druhej strane nás to zaväzuje a je to taká príťaž. Čiže nájsť ten optimálny spôsob, aby sme to dokázali zachrániť pre ďalšie generácie,“ vysvetlil primátor mesta Levoča Milan Majerský.

VIDEO: Pre Irinu Bokovovú bola možnosť vidieť oltár Majstra Pavla zážitkom


Po rokovaní nasledovala krátka prehliadka mesta a návšteva Baziliky svätého Jakuba spojená s krátkym organovým koncertom. „Vidieť oltár Majstra Pavla bol nezabudnuteľný zážitok,“ uviedla Bokovová. Levočský primátor uviedol, že na návštevu Bokovovej sa v meste extra nepripravovali. „Pamiatky, ktoré tu máme, musíme mať vždy pre turistickú sezónu pripravené. Samozrejme pre tento rok sme urobili jeden malý krôčik, bola zreštaurovaná klietka hanby. Takto postupne chceme zrekonštruovať všetko, čo v meste máme,“ doplnil.

„Niekedy je to kritické, chceme často modernizovať, ale zabúdame pritom, že je veľmi jednoduché niečo zničiť, ale naopak veľmi ťažké niečo vybudovať. Hlavnou zodpovednosťou UNESCO je aj zladiť to moderné s historickým dedičstvom,“ vysvetlila Bokovová. V súčasnosti je to podľa nej veľmi zložité. Ako uviedla, UNESCO chce podporovať aj moderné veci a kreativitu. „Učením sa z minulosti nám pomáha prispôsobiť sa novej dobe,“ dodala.

Na snímke generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová sa podpisuje do pamätnej knihy počas jej návštevy v Levoči 7. mája 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Irina Bokovová navštívila Slovensko vo funkcii generálnej riaditeľky UNESCO už druhýkrát a rokovala aj s ministrami školstva a životného prostredia. Počas pobytu v SR absolvovala stretnutia s predstaviteľmi akademickej, vedeckej a odbornej obce, spojené s návštevami miest zapísaných do zoznamu UNESCO.