Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

T. BOREC: Hanbím sa za mnohé kauzy súčasnej vlády

Na archívnej snímke minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Potieranie korupcie a boj za lepšiu políciu, prokuratúru a súdnictvo je podľa ministra jeden z najdôležitejších prvkov právneho štátu.

Bratislava 5. februára (TASR) – Ako reprezentant vlády musím povedať, že za mnohé kauzy, ktoré sú s ňou spojené, sa hanbím. Pred podnikateľskou komunitou, ktorá sa zúčastnila predvolebného verejného diskusného podujatia Iniciatívy za vládu zákona to vo štvrtok (4.2.) povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Borec to uviedol v odpovedi na otázku, ktorá získala najviac hlasov z publika, či má ako minister prehľad o počte vyšetrených veľkých korupčných káuz. Vysvetlil, že jeho pocit hanby sa týka iba reálnych káuz. "Ale mnohé sú také, ktoré sú nafúknuté a zmanipulované, čo tiež chápem, že je to súčasť politického boja. Odmietam sa však podpisovať pod akékoľvek korupčné konanie kohokoľvek," zdôraznil.

Podľa ministra v súčasnosti prebieha vyšetrovanie viacerých veľkých korupčných káuz, napríklad viacerých ministrov prvej vlády Roberta Fica. "Je to téma, ktorú treba ďalej rozvíjať a riešiť a ja som presvedčený, že v budúcnosti bude potrebné riešiť akčnosť tak, ako sa to deje v Českej republike alebo aj v Rumunsku," doložil. Potieranie korupcie a boj za lepšiu políciu, prokuratúru a súdnictvo je z jeho pohľadu jeden z najdôležitejších prvkov právneho štátu. Diskusné fórum zorganizovali zamestnávateľské organizácie, podnikateľské asociácie a obchodné komory združené v iniciatíve. Zaujímalo ich, ako chcú politické strany zlepšiť transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, čo mienia urobiť pre zníženie korupcie a zlepšenie fungovania súdov, prokuratúry a polície. Zástupca iniciatívy Miroslav Šarišský priblížil, že pripravili balíček desiatich očakávaní od budúcej vlády.

"Uvedomujeme si, že budovanie právneho štátu je proces. Sme si vedomí, že prijatie samotných zákonov a opatrení často nerieši nič alebo len veľmi málo, že papier znesie všetko a v konečnom dôsledku ide o to, aké zmeny prispejú k tomu, aby sa na Slovensku podnikalo férovejšie, jednoduchšie, bezpečnejšie a predvídateľnejšie," povedal Šarišský.

Podnikateľská komunita očakáva, že budúca vláda odpolitizuje štátnu správu, zvýši kvalitu, profesionalitu a zodpovednosť jej zamestnancov, hospodárnosť vynakladania verejných prostriedkov, vymožiteľnosť práva a právnu istotu, nezávislosť, dôveryhodnosť a zodpovednosť súdov, prokuratúry a polície a kvalitu ich rozhodovania, transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu zníži administratívnu náročnosť podnikania, zlepší kvalitu regulácie, zavedie do praxe efektívne posudzovanie vplyvov legislatívy na podnikateľské prostredie, účinný systém predkladania a kontroly majetkových priznaní verejných činiteľov a bude rýchlo a dôsledne vyšetrovať podozrenia z korupcie.

Okrem ministra Boreca pozvanie do diskusie prijal predseda #Siete Radoslav Procházka, predseda SaS Richard Sulík, líderka kandidátky OĽaNO Veronika Remišová, podpredseda KDH Pavol Zajac a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská. Publikum svojimi argumentmi najviac presvedčil Sulík, ktorý získal najviac hlasov.

Okrem iného, v diskusii o odpolitizovaní verejnej správy uviedol, že je to nereálna predstava. "Nerobme si ilúzie, to sa v dohľadnej dobe nepodarí, tí nezávislí odborníci nespadnú z neba. Ja som zažil, volalo sa to riadené výberové konanie a na koaličnej rade sa dohodlo, kto to teda vyhrá," priznal Sulík prax za predchádzajúcej vlády.

"Keď my sme mali koaličnú radu, delilo sa tak, ako keby sa delil lup. Napríklad 300 pozícií, z toho sme 140 osôb nechali tam, kde sme ich našli. Recipročne to už nefungovalo. Keď nastúpila strana Smer-SD, zmeny išli až na úroveň vrátnika," opísal šéf liberálov. Ako lepšie riešenie vidí, aby bolo otvorene jasné, kto je nominantom ktorej strany. "Lebo keď politikov úplne odstrihneme od verenej správy, čo majú potom robiť. Veď sú tu na to, aby spravovali tento štát," doplnil.