Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Minister spravodlivosti sa vyjadril k diskusii Harabina so študentami

Na snímke zľava minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: TASR/Michal Svítok

Organizácia Via Iuris vyzvala ministra spravodlivosti, ale aj verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú, aby podali podnet na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi.

Bratislava 14. januára (TASR) - Ak sú informácie o forme a obsahu diskusie šéfa Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina s vysokoškolskými študentmi pravdivé, minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) nepovažuje tento spôsob vystupovania za vhodný a primeraný funkcii predsedu NS SR a Súdnej rady SR. Borec to uviedol v reakcii na výzvu organizácie Via Iuris, aby minister inicioval voči Harabinovi disciplinárne konanie za jeho výroky pred študentmi. TASR informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Borec však zdôraznil, že ani on, ani nikto z ministerstva na predmetnej diskusii so študentmi neboli, takže informácie majú iba sprostredkovane. "V tomto momente však nemožno jednoznačne usudzovať, či uvedenými výrokmi došlo k takému porušeniu povinností sudcu, ktoré by bolo možné v zmysle aktuálneho znenia zákona o sudcoch a prísediacich považovať za disciplinárne previnenie," uviedol Borec. Podľa neho je však aj tento prípad argumentom v prospech opodstatnenosti jeho iniciatívy, aby bol prijatý záväzný etický kódex sudcov, ktorý jednoznačnejšie upraví povinnosti sudcu aj vo vzťahu k vystupovaniu na verejnosti.

"Trestať v demokratickom a právnom štáte kohokoľvek - občana, sudcu, robotníka, učiteľa, prednášajúceho, bezdomovca, lekára, herca za vyslovenie svojho slobodného úsudku na akademickej pôde vysokej školy je návrat do čias totality," reagoval Harabin s tým, že Via Iuris nie je nezávislé a nestranné občianske združenie, ale "politicko-lobistická skupina napojená na časť svojich politických prívržencov, ku ktorým patrila aj členka SDKÚ Jana Dubovcová". Harabin vyhlásil, že v právnom štáte nie je možné niekoho stíhať za diskusiu o stave spoločnosti a Via Iuris nemá žiadne právo a ani patent určovať, čo je a čo nie je správne na akademickej pôde.

Organizácia Via Iuris vyzvala ministra spravodlivosti, ale aj verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú, aby podali podnet na začatie disciplinárneho konania proti Harabinovi. Dôvodom sú výroky, ktoré mali odznieť na jeho prednáške spojenej s diskusiou so študentmi Paneurópskej vysokej školy v decembri 2013. Podľa Via Iuris napríklad novinárov a médiá označil za "najväčšiu lúzu", narkomanov a alkoholikov, o sudcoch Špecializovaného trestného súdu sa vyjadril, že by nemohli robiť ani čakateľov vo Svidníku či vo Veľkom Krtíši a na adresu tretieho sektora uviedol, že ho platia za to, aby vyvolávali chaos a destabilizovali situáciu”. Dehonestujúco sa podľa organizácie vyjadril aj na adresu viacerých jednotlivcov z rezortu justície. Via Iuris tvrdí, že tento spôsob vyjadrovania šéfa NS je nezákonný a možno ho klasifikovať ako disciplinárne previnenie, keďže podľa zákona sa sudca dopustí disciplinárneho previnenia aj tým, že poruší zásady sudcovskej etiky.


UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej.