Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

T. Borec zvyšovanie platov ďalším sudcom NS SR odmieta

Tomáš Borec Foto: TASR/Pavel Neubauer

V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Bratislava 24. marca (TASR) - Platy ďalším sudcom Najvyššieho súdu (NS) SR sa dorovnávať nebudú. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Sudcom v tejto súvislosti odkázal, že je potrebné sa pozrieť na životnú úroveň väčšiny obyvateľov Slovenska.

Borec zdôraznil, že toto nie je pre rezort a slovenskú justíciu ako takú hlavná téma. "Sú oveľa väčšie a vypuklejšie problémy, ktoré musíme riešiť," povedal. Spomenul napríklad hromadné žaloby, ktoré majú negatívny dosah na funkčnosť súdov, vymožiteľnosť práva, ale aj protesty pracovníkov súdov proti nízkym platom.

Požiadavku odstrániť diskrimináciu medzi sudcami Najvyššieho súdu SR a dorovnať platy o špeciálny príplatok vo výške 1610 eur aj netrestným sudcom, prijalo uznesením plénum NS. Poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si myslí, že je to dôkaz o tom, že plénum NS sa zaoberá skôr materiálnym zázemím sudcov ako problémom v justícii, ktoré treba riešiť.

Žitňanská súhlasí s názorom bývalého predsedu NS SR Milanom Karabínom, že súčasný predseda Štefan Harabin zvolaním pléna na takéto témy prekročil svoje právomoci a mal by odstúpiť. "Nie je to napokon prvýkrát, čo svoje právomoci prekročil," povedala Žitňanská.

Borec sa k prekročeniu kompetencií vyjadrovať nechcel. "Som predstaviteľ výkonnej moci a neprináleží mi posudzovať plénum NS," povedal Borec.

Zároveň dodal, že požiadavky sudcov NS, ktoré sa okrem dorovnania platov týkajú napríklad i zvýšenia počtu ich asistentov, chápe v súvislosti s hromadnými žalobami, ktoré sťažujú podmienky výkonu aj Najvyššieho súdu. "V tomto prípade rozumiem, že sa nevedia sústrediť na iné činnosti," povedal Borec. Riešenie však vidí vo vytvorení podmienok, ktoré by sudcom umožnili efektívnejšie vykonávať svoje činnosti a to aj na základe novely občiansko-súdneho poriadku, ktorá rieši aj hromadné žaloby.

Žitňanská v tejto súvislosti poznamenala, že v Česku, napriek tomu, že jej to dvakrát taká veľká krajina a Najvyšší súd tak rieši aj vyšší počet prípadov, je počet jeho sudcov rovnaký ako na Slovensku. "Už by sme sa mali dočkať toho, aby sa Najvyšší súd SR sústredil na to, na čo má. Aby súdil, zjednocoval súdne rozhodnutia a zväčšoval právnu istotu na Slovensku."