Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

BOREC: Vianočnú atmosféru je cítiť aj v zariadeniach na výkon trestu

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister spravodlivosti navštívil Ústav na výkon trestu v Dubnici nad Váhom.

Dubnica nad Váhom 24. decembra (TASR) – Vianoce sú sviatky pokoja a lásky, ktoré všetci vnímajú ako niečo výnimočné. Výnimkou nie sú ani väzni a na atmosfére to cítiť. Počas dnešnej návštevy Ústavu na výkon trestu v Dubnici nad Váhom to povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Hlavným dôvodom jeho návštevy bolo spríjemnenie vianočnej služby zamestnancom ústavu.

„Každý rok na Štedrý deň chodím vždy do nejakého ústavu, pretože príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže slúžia aj v tento deň. Zaslúžia si, aby som ich prišiel pozdraviť, priniesol som im malý darček, niečo napečené. Pevne verím, že si Vianoce v službe aspoň niečím osviežia,“ skonštatoval minister.

Ako dodal, jeho solidarita s väzňami je limitovaná, pretože výkon trestu je trest a iba vo výnimočných dôvodoch môže riaditeľ zariadenia rozhodnúť o jeho opustení z rodinných dôvodov. „Neznamená to však, že väzni si nemôžu Vianoce trochu osviežiť, alebo ozvláštniť. Možno budú mať stromček, nejakú lepšiu stravu, to však záleží od vedenia ústavu. Atmosféru Vianoc cítiť aj vo väzeniach,“ doplnil Borec s tým, že rovno z Dubnice mieri domov, kde bude tráviť Vianoce v kruhu rodiny.

Podľa vedúceho výkonu trestu Martina Frýdeckého je zariadenie v Dubnici nad Váhom určené na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Má kapacitu 516 miest, momentálne nie je naplno vyťažené. Počas decembra pripravili pre odsúdených niekoľko aktivít súvisiacich s Vianocami. „Spomenúť treba duchovnú činnosť, ktorú vykonáva ústavný kaplán. Počas adventných nedieľ boli sväté omše, vyvrcholí to dnes polnočnou svätou omšou. Z bezpečnostných dôvodov však bude odslúžená trochu skôr,“ priblížil Frýdecký s tým, že ešte pred svätou omšou prinesú dubnickí skauti do väznice Betlehemské svetlo.

Doplnil, že odsúdení v spolupráci s pedagógmi a študentmi SOŠ v Pruskom v decembri pripravovali vianočné ozdoby, ktorými ozdobili vianočný stromček a venovali ho pediatrickému oddeleniu Fakultnej nemocnice v Trenčíne. „Odsúdení majú na Štedrý deň stravu ako vonku, dostanú kapustnicu, filé, šalát a balíček s ovocím a sladkosťami. K vianočným sviatkom bolo udelených päť disciplinárnych odmien mimoriadneho voľna opustenia ústavu. Odsúdení môžu takýmto spôsobom stráviť určitú dobu so svojimi rodinami,“ uzavrel Frýdecký.

Odsúdeným vo väzení najviac chýba rodina, režim na Štedrý deň je voľnejší, ako počas celého roka. „Režim je prispôsobený možnostiam. Snažíme sa čo najviac oddychovať, byť v pokoji, plus nejaké tie kultúrne a športové aktivity. Porovnávať Vianoce tu s Vianocami na slobode je ťažké. Máme obmedzenú slobodu,“ skonštatoval odsúdený Ľubomír, ktorý má už za sebou tri roky trestu a rovnako dlhú dobu si ešte musí odpykať. Vianočný darček by chcel podľa vlastných slov ako skoro všetci – aby sa dal vrátiť čas.