Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Škripek je novým podpredsedom ECPM

Branislav Škripek Foto: TASR/Pavel Neubuer

ECPM je v Európskom parlamente súčasťou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Členom predsedníctva a zároveň novým podpredsedom Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM) sa dnes stal slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO). Zvolili ho účastníci valného zhromaždenia tejto európskej politickej strany, ktorí sa zišli v Bratislave.

ECPM je v Európskom parlamente súčasťou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), pričom tu má päť europoslancov. Škripek sa ako podpredseda hnutia stal jeho najdôležitejším predstaviteľom v Bruseli a Štrasburgu. Predseda ECPM Peter Östman z Fínska totiž v tohtoročných voľbách neuspel a do europarlamentu sa neprebojoval.

„Mojou úlohou bude vytvárať most medzi európskymi politikmi, Európskym parlamentom a výkonnými orgánmi Európskeho kresťanského politického hnutia,“
vysvetlil pre TASR Škripek. Bude tiež prinášať vyhlásenia ECPM k jednotlivým udalostiam na európskej politickej scéne.

ECPM možno z pohľadu Škripeka chápať ako kresťanský myšlienkový think tank, ktorého vízie a náčrty sa členovia snažia prinášať aj do národných parlamentov. Poslanec OĽaNO sa bude usilovať získať spolupracovníkov aj na Slovensku, zatiaľ je v ECPM jediným zástupcom našej krajiny. „Sami ma vyhľadali a ponúkli mi členstvo,“ opísal svoj vstup do hnutia.

Od samotnej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov sa ECPM odlišuje tým, že ide o kresťanské hnutie zamerané na biblické posolstvo. Čo sa týka novej Európske komisie, Škripek vysvetlil, že budú poukazovať na to, aby rešpektovala a vnímala svoje vlastné limity ohľadom pôsobenia a legislatívy.

„V minulosti sme videli, že komisia bola príliš aktívna a snažila sa zamerať svoj vplyv aj na oblasti mimo rámca svojho pôsobenia,“ uviedol. ECPM tak bude žiadať, aby boli rešpektované práva členských štátov ohľadom legislatívy v oblasti rodinného práva, zdravotnej starostlivosti, či napríklad výchovy.

„Chceme priniesť víziu a hľadíme dopredu na Európu, ktorá si hlboko váži ľudský život a jeho vzťahy, kde prekvitajú rodiny a uplatňuje sa náboženská sloboda,“ citoval Škripek vyhlásenie ECPM k súčasnej situácii v Európe.

ECPM, ktorá sa označuje ako jediná kresťanská európska politická strana, bola založená ešte v roku 2002. Svoje poslanie vidí v zachovávaní ľudskej dôstojnosti ako základu pre politické rozhodovanie, v potrebe uprednostňovať rodinu ako základnú bunku spoločnosti a ekonomiky, či v ochraňovaní slobody viery a svedomia, či zastavení obchodovania s ľuďmi a sexuálneho zneužívania.