Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Zala požiadal o prerušenie členstva v Smere-SD

Boris Zala Foto: TASR/Martin Baumann

Aktuálnym dôvodom žiadosti o pozastavenie členstva je Zalov nesúhlas s programovými dokumentmi Smeru-SD pripravenými na programovú konferenciu.

Bratislava 26. septembra (Teraz.sk/TASR) - Europoslanec Boris Zala požiadal o prerušenie členstva v Smere-SD. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii.

Boris Zala už niekoľko týždňov kritizuje stranu Smer-SD, ktorú v europarlamente zastupuje. V súvislosti s kauzou Bašternák, kvôli ktorej sa opozičné strany pokúšali odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka na mimoriadnej schôdzi v parlamente, sa ešte v lete vyjadril, že podľa neho by minister mal odstúpiť.

Aktuálnym dôvodom žiadosti o pozastavenie členstva je Zalov nesúhlas s programovými dokumentmi Smeru-SD pripravenými na programovú konferenciu, ktorá sa pôvodne mala konať 24. septembra. "V liste predsedovi a členom predsedníctva hovorím, že to nie je seriózny programový materiál, aké mal Smer v minulosti," povedal dnes Zala, podľa ktorého sa v tomto dokumente Smer-SD odklonil od línie európskej sociálnej demokracie.

Strana napokon programovú konferenciu presunula na 22. októbra, kedy by sa mala konať za medzinárodnej účasti. Zala to privítal, zároveň však zdôraznil, že k jej príprave prizvaný nebol.

Kto má a nemá vplyv v strane


Ďalším Zalovým dôvodom je aj nespokojnosť s možným smerovaním strany a s vyjadreniami predsedu Roberta Fica, že Zala a ďalší europoslanci nemajú v strane vplyv. Novú stranu podľa vlastných slov nezakladá. Ak by zo strany odišiel, mandátu europoslanca by sa nevzdal.

"Predseda povedal, že nemáme žiadny vplyv na členskú základňu ani na vedenie strany, ani na neho osobne. Nerád som angažovaný v strane, kde nemám žiadny vplyv, lebo to je potom zbytočné. Usúdil som, že moje členstvo je z tohto pohľadu zbytočné. Ale nehádžem flintu do žita a požiadal som len o pozastavenie členstva," povedal Zala.


Definitívne neodchádza preto, že nezlomil nad Smerom-SD palicu. "Smer sa rozhoduje, akým smerom sa bude pohybovať. Treba nechať tieto dvere otvorené. Stále dúfam, že sa Smer vráti ku klasickej sociálnodemokratickej politike. A keď sa tak stane, nevidím dôvod, prečo by som sa nemohol vrátiť," vysvetlil. Zároveň pripustil, že ak by ale Smer-SD išiel preč od sociálnej demokracie, odišiel by. Nechystá sa založiť frakciu v Smere-SD či novú stranu. "Nemám žiadne takéto zámery. Je to len moje osobné rozhodnutie," zdôraznil.

Zalu šokovali programové tézy

Zala má problém s tým, kam by sa mohol Smer-SD ubrať. Šokovali ho programové tézy, o ktorých mal Smer-SD rokovať na programovej konferencii minulý víkend. Konferenciu však presunuli, konať sa má 22. októbra. Zala verí, že bude viac zameraná na sociálne otázky, prekonávanie regionálnych rozdielov a na program vlády. Sporné tézy by na programe nemali byť.

Europoslancovi prekážajú tézy, ktoré podľa neho znamenajú odklon od sociálnodemokratickej bázy. "Nie je to programový materiál, aký Smer mával. Je to propagandistický pamflet, ktorý operuje sociálnou demokraciou, ale vo svojom obsahu s ňou nemá nič spoločné," vyhlásil Zala, ktorého prekvapila bojovnosť materiálu. "Delenie na elity a nižšie triedy. Tiež delenie na Bratislavu a hladové doliny, stavenie vidieka proti Bratislave," poznamenal s tým, že umelé vytvárania akéhosi napätia na Slovensku bolo pre neho dosť šokujúce.

Materiálu vyčíta aj to, že podľa neho výrazne a demagogicky zhadzuje európsku sociálnu demokraciu slovami ako 'stratila ľudskú tvár'. Programové tézy, ktoré tvorili Pavol Paška a Ľuboš Blaha majú podľa Zalu kryptokomunistickú podobu. Europoslanec víta stiahnutie týchto téz, ale naďalej trvá jeho žiadosť o s pozastavenie členstva. Ak by ju Smer-SD akceptoval, Zala by stratil všetky stranícke funkcie aj možnosť ísť na programovú konferenciu.

Kritické hlasy v strane

Vo vládnom Smere-SD sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane. Aj o tých mali členovia hovoriť na programovej konferencii, ktorá sa mala konať minulý víkend. Sociálni demokrati ju však presunuli. Zala sa už istú dobu spomína ako jeden z tých, ktorí by mohli stranu opustiť, pokiaľ neprídu zmeny.

Stiahnuté programové tézy definujú Smer-SD ako štandardnú programovú stredoľavú politickú stranu hlásiacu sa k tradičným hodnotám slovenskej a európskej sociálnej demokracie. "Sme jediní, kto ponúka alternatívu bez extrémov - alternatívu bez nenávisti," píše sa okrem iného v materiáli.

Okrem Zalu sa v súčasnosti vyjadruje kriticky na adresu najsilnejšej politickej strany aj europoslankyňa Smeru- SD Monika Flašíková Beňová.

"Kritikou pána Borisa Zalu na adresu strany Smer – sociálna demokracia sa budeme vážne zaoberať len vtedy, ak sa pán Zala vzdá svojej desaťtisícovej pozície v Európskom parlamente, ktorú získal len a len vďaka strane Smer–SD. Pre pána Zalu je príznačné, že mlčal až do momentu, keď zistil, že jeho dôchodok z Európskeho parlamentu bude takmer 3000 eur mesačne," uviedla Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer - sociálna demokracia.