Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. Božik: Pre vznik strany by malo byť potrebných 20-tisíc podpisov

Jozef Božik Foto: TASR

Navrhuje to občianske združenie Spolu sme Slovensko v súvislosti s medializovaným počtom politických hnutí na Slovensku.

Partizánske 19. augusta (TASR) - Pre vznik nových politických strán by malo byť potrebných minimálne 20.000 podpisov a v procese ich registrácie by mali strany deklarovať minimálne 500 členov s riadne zaplateným členským príspevkom. Navrhuje to občianske združenie (OZ) Spolu sme Slovensko v súvislosti s medializovaným počtom politických hnutí na Slovensku.

"Vzhľadom na to, že na Slovensku je 154 politických strán, z ktorých je 68 aktívnych a len v tomto roku vzniklo nových päť, bolo by dobré zamyslieť sa nad úpravou zákona o vzniku a registrácii politických strán," uviedol pre TASR predseda OZ Spolu sme Slovensko a primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Pokračoval, že je komické, ak na Slovensku, kde má právo voliť zhruba 4,2 milióna voličov, je toľko strán a vzhľadom na termín parlamentných volieb sa dá predpokladať, že budú vznikať opäť nové. "Dnes pre existenciu politickej strany stačia štyria členovia, čo je skutočne veľmi málo. V parlamentnej demokracii by nemali existovať strany len ako marketingové produkty, ale aj ako reálne štruktúry s členskou základňou demonštrujúcou, že minimálne ona je schopná sa identifikovať s programovými prioritami danej strany a vyvíjať činnosť v jednotlivých regiónoch," dodal.