Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Braňo Ondruš: Na boj proti novodobému otrokárstvu treba zmenu zákonov

Štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš. Foto: Tablet.tv

Zneužívanie agentúrneho zamestnávania, fingovanie obchodných vzťahov a podobné praktiky menia pracujúcich na novodobých otrokov, povedal štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš.

Bratislava 1. októbra (Teraz.sk) – Počet priestupkov zamestnávateľov voči Zákonníku práce každoročne stúpa. V roku 2013 vzrástol podľa zistení inšpekcie práce medziročne takmer o štvrtinu. Podľa štátneho tajomníka MPSVR Branislava Ondruša sa množia aj prípady, kedy sa zamestnávateľ snaží využívať diery v zákonoch a zamestnanci na to doplácajú.

„Zneužívanie agentúrneho zamestnávania, fingovanie obchodných vzťahov a podobné praktiky menia pracujúcich na novodobých otrokov,“ povedal v reportáži na Tablet.tv. Rezort práce podľa neho pripravil zmenu viacerých zákonov, ktoré by mali tieto praktiky zastaviť.



V reportáži sa dozviete aj o príručke Najčastejšie priestupky zamestnávateľov, ktorú pripravila personálna agentúra Adecco v spolupráci v Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a Národným inšpektorátom práce (NIP), ktorá môže pomôcť zamestnávateľom, ale najmä zamestnancom pri dohadovaní serióznych a zákonných pracovných zmlúv.