Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO:Bratislavou pochodovali extrémisti,na polícii skončilo 11 ľudí

Zhromaždenie proti islamizácii Európy a utečencom na Námestí slobody, 25. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dôvodom predvedenia bolo protiprávne konanie.Oba pochody, extrémistov a ľudí, ktorí s nimi nesúhlasili, na krátko zastavili dopravu.

Bratislava 25. júna (TASR) - Bratislavou dnes poobede pochodovali stovky extrémistov. Dôvodom bola "likvidácia Európy a diktát Bruselu". Dav, ktorý odštartoval z Hlavnej stanice, skončil na Námestí slobody pri Úrade vlády SR. Po 17.00 h sa jeho účastníci rozišli. Súbežne sa na protest konala na Námestí SNP Antifašistická mobilizácia. Aj tú podporili stovky ľudí, ktorí tiež pochodovali mestom. Obe akcie sa obišli bez väčších komplikácií.

Extrémisti pochodujúci s transparentmi s nápismi Spoločne za Slovensko či Srdcom Slováci sa počas celej cesty povzbudzovali pokrikmi "Slovensko Slovákom", "Multi-kulti nechceme" či "My sme tu doma". Pochod prebiehal až na menšie zásahy polície pokojne.



Na pochode sa na protest zúčastnil aj sociológ Fedor Gál, ktorého prišiel podporiť napríklad poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (Most-Híd) či vedec Martin Mojžiš. "Som tu za seba, za svojho otca, ktorého zavraždili na pochode smrti na konci vojny. Za mamku, ktorá ma porodila v Terezíne, za moje deti, aby neniesli moje stigma, za vnúčatá, aby si to nemuseli niekedy odskúšať,“ uviedol Gál. Keby na pochod neprišiel, "hanbil by sa sám pred sebou i rodičmi".

Dostál si myslí, že vždy sa treba ozvať a dať najavo, že v spoločnosti existujú aj iní ľudia ako nacisti, fašisti a extrémisti. "Ja som bol na ceste na Námestie SNP, ale keďže tu je akcia, ktorú organizuje Fedor Gál, tak som si povedal, že treba prísť aj sem, byť tu s ním a pozerať sa nacistom do očí, keď budú pochodovať okolo,“ vysvetlil. Strana Most-Híd dnes avizovala, že bude naďalej intenzívne pracovať na tom, aby sa čo najskôr odsúhlasil balík opatrení proti extrémizmu.



Na Námestí slobody akciu sprevádzal Marián Magát, ktorý v parlamentných voľbách kandidoval za ĽSNS. Účastníci si tu vypočuli slovenskú hymnu. Okrem Slovákov sa pochodu zúčastnili i Česi, Nemci, Chorváti či Srbi. Počas prejavov sa dotkli napríklad brexitu či prejavili záujem o usporiadanie referenda o vystúpení z EÚ na Slovensku. Podujatie ukončili improvizovaným súdom politikov, ktorých chceli vešať. Zhromaždenie sa nakoniec rozišlo bez väčších konfliktov. Podľa denníka SME polícia Magáta zadržala a odviedla ho na výsluch pre to, že protestujúci na záver roztrhali vlajku EÚ.

V reakcii na pochod extrémistov sa rovnako ako vlani konala na protest akcia na Námestí SNP. "Chceli sme nielen symbolicky, ale aj nohami vyjadriť, že toto mesto im nepatrí a že ich jedinou alternatívou je násilie a my nič také neakceptujeme," povedal jeden z organizátorov Matej Ivančík. Aj účastníci tejto akcie pochodovali mestom. Nechýbali pritom vlajky s preškrtnutými hákovými krížmi či transparenty s nápismi "Na pláž". Trasy oboch pochodov sa však nekrižovali, k stretu oboch táborov tak nedošlo.



Akciu prišli podporiť viacerí opoziční aj koaliční politici, expremiérka Iveta Radičová, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. "Považujem za nesmierne dôležité pripomenúť všetkým, že Bratislava je mesto tolerancie, spolupráce a rešpektu a vždy, keď mesto žilo týmito princípmi, tak sa mestu a krajine darilo, a naopak, keď tu zavládla netolerancia, totalizmus a nenávisť, tak sme zažívali temné doby," povedal.

Podľa poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený) bolo na akcii viac ľudí ako na pochode extrémistov. "Určite je tu oveľa viac ľudí ako u fašistov," napísal na svojom facebookovom profile. V rovnakom duchu sa vyjadril aj poslanec Martin Poliačik (SaS).

Polícia situáciu v hlavnom meste naďalej monitoruje, niekoľko ľudí zadržali.