Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Centrom Bratislavy pochodovali tisíce ľudí proti korupcii

Námestie SNP v Bratislave účastníci protestu proti korupcii Na snímke účastníci protestu proti korupcii na Námestí SNP v Bratislave 18. apríla 2017. Pochod zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka, policajného prezidenta T. Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Vyjadriť tak chceli nespokojnosť s tým, že na Slovensku podľa nich jedna korupčná kauza strieda druhú. Podľa odhadu sa pochodu zúčastnilo zhruba 5000 ľudí.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Centrom Bratislavy dnes podvečer pochodovali tisíce ľudí proti korupcii. Vyjadriť tak chceli nespokojnosť s tým, že na Slovensku podľa nich jedna korupčná kauza strieda druhú a vinníci sa netrestajú.



Trasa pochodu viedla z Hviezdoslavovho námestia cez Jesenského a Štúrovu ulicu na Námestie SNP, kde prebiehala hlavná časť programu.



Podľa odhadu organizátorov, ako aj príslušníkov bratislavskej mestskej polície, ktorých TASR oslovila, sa pochodu zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Účastníci pochodu kričali heslá - "skutok sa stal", "chceme lepšiu krajinu" či "nie je nám to jedno". Akcie sa zúčastnilo aj viacero známych osobností spoločenského a kultúrneho života. "Obávam sa, že nie, to je na tom najsmutnejšie. Ak áno, bol by som veľmi rád," reagoval na otázky novinárov, či pochod niečo zmení, herec Maroš Kramár.
Na snímke účastníci pochodu proti korupcii na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 18. apríla 2017. Pochod zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka, policajného prezidenta T. Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

"Sme frustrovaní zo situácie na Slovensku. Tento pochod je venovaný hlavne boju proti korupcii. My ako študenti chceme v tejto krajine ostať. Čo sa tu však deje, odrádza veľa z nás. To, že krajina nemôže prosperovať, je práve tou korupciou," priblížil zámer zorganizovania pochodu Straka. Obaja študenti vyjadrujú nesúhlas so súčasným stavom spoločnosti, ktorý je podľa nich dlhodobo neudržateľný a je jedným z hlavných dôvodov narastania podpory pre extrémistické sily.
Hviezdoslavovo námestie v Bratislave účastníci pochodu proti korupcii Na snímke pochod proti korupcii na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 18. apríla 2017.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

V memorande, ktoré dnes odovzdali na Úrade vlády SR, žiadajú dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara. Taktiež požadujú odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a pokračovanie vo vyšetrovaniach a súdnych konaniach ohľadom všetkých Vladimírom Mečiarom amnestovaných skutkov.


"Naivne dúfame, že tento náš hlas bude vypočutý. Veríme, keďže je to čisto študentská iniciatíva, že to prebudí svedomie u niektorých ľudí a niečo sa pohne," skonštatovala Farská. Ako podotkla, dnešný pochod je organizovaný študentmi a žiadna politická strana a ani politik za nimi nestojí či pochod nespoluorganizuje.

"Odmietame akékoľvek extrémistické, násilné a vulgárne prejavy, pretože s nimi nesúhlasíme a navyše môžu ešte viac poškodiť ďalších slušných ľudí," podotýkajú študenti. To, či zorganizujú aj ďalší pochod, bude podľa nich záležať od úspešnosti dnešnej akcie.