Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lesopark je vnímaný najmä ako oddychovo-rekreačná zóna

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Podľa zistení a prieskumov, ktoré realizovali Mestské lesy Bratislava, prichádza do lesoparku najviac návštevníkov na jar a na jeseň.

Bratislava 29. mája (TASR) – Vytvárať príjemné zázemie, poskytovať možnosti na oddych a rekreáciu, ale aj turisticko-športové aktivity. To je hlavný účel bratislavského lesoparku, ktorý Mestské lesy Bratislava obhospodarujú na ploche 3129 ha.

S prihliadnutím na svoju prioritnú zdravotno-rekreačnú funkciu je bratislavský lesopark zaradený medzi "lesy osobitného určenia". Peter Pivko z Mestských lesov Bratislava pripomenul, že lesnatosť tohto územia predstavuje až 96 percent jeho rozlohy.

Najrozšírenejšou drevinou je buk, ktorý je zastúpený na takmer polovici plochy. Ďalšími najrozšírenejšími drevinami sú dub a hrab, pričom všetky tri dreviny tvoria až 92 percent lesných porastov. Z ihličnatých drevín tu majú zastúpenie hlavne borovica, smrek a smrekovec.

Prostredie lesoparku je tvorené predovšetkým lesnými komplexmi, ktoré sú striedané lúčnymi plochami, ktoré zaberajú spolu 30 ha a dotvára ho niekoľko dominantných krajinotvorných prvkov. "Takýmito je potok Vydrica, tečúci prakticky v celej dĺžke lesoparku, štyri rybníky nachádzajúce sa v južnejšej časti lesoparku, malé vodné nádrže pod Slivom, Sŕnie, ale tiež známejšie rekreačné priestory spolu so štandardným lesoparkovým vybavením, akými sú napr. rekreačné zóny Kamzík, Kačín, Červený kríž, Krasňany a celý priestor hlavnej doliny," pripomenul Pivko.

Podľa zistení a prieskumov, ktoré realizovali Mestské lesy Bratislava, prichádza do lesoparku najviac návštevníkov na jar a na jeseň. Najčastejšími dôvodmi návštevy sú prechádzky a turistika, šport – hlavne cyklistika, venčenie psov a opekanie pri ohni. Cieľom návštevy rodičov s malými deťmi je najčastejšie Partizánska lúka, pričom najviac návštevníkov prichádza do lesoparku cez vstup od Červeného mosta.