Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa konal tichý pochod. Na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

Na snímke účastníci tichého pochodu študentov a slušných ľudí, ktorý sa začal na Šafárikovom námestí a pokračoval na Námestie SNP. Pochod sa konal na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, archeologičky Martiny Kušnírovej. Foto: TASR/Marko Erd

Tichý študentský pochod sa po zrušení zhromaždenia Za slušné Slovensko stal hlavnou protestnou akciou v hlavnom meste.

Bratislava 23. marca (TASR) – Tisíce ľudí si v piatok uctili pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na pochode v Bratislave, ktorý zorganizovali vysokoškoláci. Tichý študentský pochod sa po zrušení zhromaždenia Za slušné Slovensko stal hlavnou protestnou akciou v hlavnom meste. Dav ľudí prešiel zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP, kde študenti zapálili sviečky na pamiatku zavraždených mladých ľudí. Z veľkej časti zaplnené námestie zaspievalo slovenskú hymnu, po ktorej organizátori pochod ukončili.

V závere začali skandovať ľudia heslo "Voľby", po opakovanej výzve organizátorov sa dav začal rozchádzať. Viac ako 1000 ľudí sa vydalo v tom čase smerom už k prázdnemu parlamentu. Poslanci ukončili už o 16.00 hodine schôdzu, na ktorej vyslovujú dôveru novej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ľudia sa so zástavami a transparentmi zhromaždili pred budovou Národnej rady SR, ktorú strážili policajti. Znelo štrnganie kľúčov, heslá vyzývajúce na predčasné parlamentné voľby, výmenu vlády. Protest prebehol bez výtržností, po 18.00 h sa dav začal pomaly rozchádzať.



Študentský pochod zorganizovala iniciatíva #niejenamtojedno, ktorá vznikla ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pôvodne chcela zoskupiť študentov v rámci ohláseného tohtotýždňového zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré však organizátori v Bratislave zrušili. Iniciatíva sa aj napriek tomu rozhodla, že študenti sa zídu a tichým a pokojným pochodom si uctia pamiatku zavraždených mladých ľudí. Akciu naplánovala bez rečníkov.

"Nemáme žiadne požiadavky, ani to nemalo žiadny iný politický rozmer," vysvetlil jeden z organizátorov Timotej Lauko. "Cítime to tak, že študenti by tu mali byť, mali by sa aktívne zapojiť, mali by poukázať na to, keď sa tu deje nejaké neprávosť," doplnil. Lauko si netrúfol odhadnúť účasť ľudí na pochode. "Myslím si, že tu nebolo až toľko ľudí ako predtým, ale zároveň si myslím, že aj napriek tomu tu bolo dosť ľudí," povedal.

„Protest bol zrušený deň pred jeho uskutočnením a jednoducho nálada bola taká, že ešte bolo potrebné ukázať, že nám na tom záleží. Forma nepolitického pochodu sa mi zdá úplne ideálna,“ ozrejmila svoju účasť študentka Univerzity Komenského v Bratislave Dana Brunovská. Vysokoškolský učiteľ Miroslav Kollár bol rád, že pôvodne odvolaná manifestácia sa nakoniec uskutočnila. „Zobrali ju do rúk vysokoškoláci a myslím si, že náš štát už nemusí mať strach o to, aký bude. Bude stále lepší,“ uviedol.

Organizátori bratislavského protestného zhromaždenia Za slušné Slovensko vysvetlili, že ich rozhodnutie zrušiť už ohlásený protest bolo „slobodné a spoločensky zodpovedné“. „Na námestiach v Bratislave sa v marci spojil za jednu myšlienku historicky najväčší počet ľudí. Cítime za to zodpovednosť. Po menovaní novej vlády prezidentom sme však vnímali, že celá diskusia sa z námestí presúva do parlamentu,“ odôvodnili.

Odkázali tiež, že sa nevzdávajú a sú pripravení na pokračovanie činnosti v rôznych podobách. Organizátorom obdobných protestov v iných krajoch Slovenska sa ospravedlnili za „komunikačné pochybenie“. Tí napriek úvodnej kritike napokon vyjadrili podporu zrušeniu zhromaždenia v Bratislave. „V hlavnom meste pôsobia politické tlaky, ktorým v regiónoch nemusíme čeliť,“ konštatovali.