Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V Bratislave protestovali proti násiliu páchanom na ženách

Na snímke organizátorky na tribúne protestného zhromaždenia Vypískajme násilie v Bratislave 25. novembra 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Protest s názvom Vypískajme násilie páchané na ženách sa konal pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Dnešnú pokojnú atmosféru vianočných trhov na Hlavnom námestí v Bratislave prerušil piskot píšťaliek. Desiatky ľudí tu totiž protestovali proti násiliu páchanom na ženách. Na tejto akcii sa zúčastnila aj veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Inga Magistad.

Protestom chceli jeho organizátori nenásilným, no hlučným spôsobom upozorniť okoloidúcich ľudí na to, že tento problém je na Slovensku stále aktuálny a treba ho riešiť.

„Pripravujeme akcie pre organizácie, ktoré v tejto oblasti pôsobia, či už sú to konferencie, odborné semináre alebo diskusie. Vždy ich záverom bolo vypískanie násilia na ženách. Tento rok sme sa rozhodli, že to, čo sme robili medzi štyrmi stenami, prenesieme na verejnosť,“ uviedla pre TASR projektová manažérka z Úradu vlády SR (ÚV SR) Jana Dacková.

Jedna zo zástupkýň protestujúcich mimovládnych organizácií Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby tvrdí, že násilie zažívajú ženy vo všetkých možných vrstvách spoločnosti a s rôznym vzdelaním. „To isté platí aj pre páchateľov. Každý môže byť zneužívateľom, ťažko hovoriť o nejakých profiloch,“ uviedla pre TASR.



Podľa protestujúcich je však pozitívne, že sa zlepšujú možnosti pomoci obetiam násilia. V tomto smere sa má od nového roku spustiť dlho očakávaná celonárodná linka pomoci, ktorá bude fungovať nonstop a bezplatne. „Približne štyri mesiace už chystáme vzdelávanie pre poradkyne na túto linku. Veríme, že to bude dlhodobá a kvalitná služba,“ vysvetlila pre TASR sociologička Barbora Holubová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

V rámci nórskych fondov sa podporuje program Domáce a rodovo podmienené násilie, ktorý spravuje ÚV SR. „Vďaka nemu podporíme vytvorenie bezpečných ženských domov, nových poradenských centier a aj tých už existujúcich, lebo sú finančne poddimenzované. Na Slovensku chýba približne 400 rodinných miest pre ženy zažívajúce násilie a ich deti,“ dodala Dacková.

Protest s názvom Vypískajme násilie páchané na ženách zorganizoval ÚV SR v spolupráci s Veľvyslanectvom Nórskeho kráľovstva v SR, Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a viacerými mimovládnymi organizáciami pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu na ženách. Dnes sa pri tejto príležitosti konala v Bratislave aj diskusia na tému Štandardizácia služieb pre ženy zažívajúce násilie.