Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Bratislavský hrad bude v silvestrovskú noc svietiť štátnymi farbami

Bratislavský hrad, archívne foto Foto: Tablet.TV

Takouto formou sa predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini rozhodol pripomenúť si 23. výročie vzniku Slovenskej republiky.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Na múroch Bratislavského hradu bude projekcia dnes od 18. hodiny až do 1. januára zobrazovať slovenskú štátnu vlajku. Takouto formou sa predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini rozhodol pripomenúť si 23. výročie vzniku Slovenskej republiky. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

"Takéto zvýraznenie národných symbolov by sa malo stať tradíciou aj do ďalších rokov, a to nielen pri významných výročiach a udalostiach, akým je nepochybne práve vznik samostatnej Slovenskej republiky," priblížil Pellegrini.

Pôvod trojfarby - bielej, modrej a červenej možno hľadať v revolučných rokoch 1848 až 49, keď bieločervenú kombináciu doplnil modrý pruh symbolizujúci spolupatričnosť slovanských národov. Jeho úlohou bolo taktiež viditeľne odlíšiť slovenskú vlajku od bieločervenej poľskej vlajky.

Prvý raz bolo poradie farieb, tak ako ho poznáme dnes, právne zakotvené ministerským nariadením v roku 1919. Ako štátnu vlajku Slovenskej republiky ju konštituoval zákon z 23. júna 1939 a po mnohých historických a spoločenských zmenách bola v roku 1990 ústavným zákonom zavedená rovnaká trojpruhová štátna vlajka.

Trikolóru obohatil štátny znak od roku 1991, keďže ju bolo potrebné vizuálne odlíšiť od ruskej, pretože parlament Ruskej federácie rozhodol o navrátení sa k historickej bielo-modro-červenej štátnej vlajke. So štátnym znakom prvýkrát zaviala pred Bratislavským hradom 3. septembra 1992 o 20.22 hodine.